Hovenijer: Imamo jake veze sa Kosovom

Džefri Hovenijer
Izvor: Kosovo Online

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je na svečanosti povodom Dana predsednika SAD da su veze SAD sa Kosovom jake.

„Ponosan sam što se pridružujem svojim kolegama širom sveta i odajem počast kancelariji predsednika Sjedinjenih Američkih Država, i što prepoznajem snažnu vezu SAD sa narodom Kosova koju tako jasno oličava ova statua predsednika Klintona“, naglasio je Hovenijer i dodao da snažne veze i posvećenost Sjedinjenih Američkih Država narodu Kosova postoje još iz vremena američkih predsednika Bila Klintona, Džordža Buša, Baraka Obame, Džozefa Bajdena i Donalda Trampa, piše Koha.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da obeležavanje Dana američkog predsednika u Prištini takođe predstavlja duh demokratije koji su velikodušno delili sa svetom, a koji je, prema njenim rečima, imao dubok uticaj na put Kosova.

„Mnogi američki predsednici odigrali su ključnu ulogu na ovom putu, shvatajući da potraga za slobodom i demokratijom prevazilazi geografske granice. Prošle godine sam govorila o predsedniku Klintonu i njegovoj posvećenosti narodu Kosova. On je postao naš glas kada su decenije ugnjetavanja i diskriminacije kulminirale genocidnim ratom protiv nas. Danas sam okrenula još jedno poglavlje, poglavlje aktuelnog predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena, čoveka čiji je put od sala Senata do hodnika potpredsednika, a sada do vrhunca liderstva kao predsednika Sjedinjenih Država obeležilo ga je snažno prijateljstvo sa našom zemljom i našim narodom, posebno u ključnim trenucima koji su oblikovali našu putanju. Podrška predsednika Bajdena istinski je svedočanstvo dubokih prijateljskih veza koje su dugo definisale naše partnerstvo. On ne samo da razume naše težnje za slobodom i demokratijom, on stoji rame uz rame sa nama u našem stalnom nastojanju da ojačamo ove ideale“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, SAD su uvek stajale uz Kosovo, nudeći podršku, smernice i prijateljstvo.