Hovenijer: Masakr u Račku je bio namerno ubistvo, SAD su zbog toga intervenisale

Džefri Hovenijer
Izvor: Američka ambasada u Prištini

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer izjavio je na komemorativnom skupu povodom obeležavanja 23. godišnjice događaja u Račku, da je to bilo "namerno ubistvo" i da je Račak što su SAD intervenisale "u odbranu naroda Kosova".

"Hvala vam na prilici da se pridružim narodu Kosova u ovoj svečanoj prilici da obeležimo i oplakujemo one čiji su životi tog dana tragično prekinuti", rekao je Hovenijer obraćajući predsednici Kosova Vjosi Osmani, premijeru Aljbinu Kurtiju, kao i ostalim prisutnima.

Kako je dodao niko ne bi trebalo ne zaboravi ili negira ono što se desilo u Račku i zašto su "SAD i saveznici stali u odbranu naroda Kosova".

"Dobro se sećam tog dana. Kao oficir u Misiji SAD pri OEBS odgovoran za Kosovo u to vreme, primio sam poziv od tadašnjeg šefa Kosovske verifikacione misije ambasadora Vilijama Vokera neposredno nakon što je otišao sa poprišta užasa, već fokusiran na svoje preporuke za OEBS kao odgovor na svirepa ubistva bespomoćnih civila", rekao je Hovenijer.

Kako je dodao, kao "odgovor na ovaj i druge zločine", Sjedinjene Države, zajedno saNATO saveznicima, delovale su da zaštite "bespomoćne civile u ime mira, slobode i stabilnosti".

"Ovi ciljevi odražavaju duboko držane američke i zapadne vrednosti. Verujemo da svi ljudi, bez obzira na etničku ili versku pripadnost, zaslužuju dostojanstvo da žive u slobodi i sigurnosti. Svesni smo pokušaja da se ponovo napiše dobro dokumentovana istorija ovog masakra i da se umanje ili lažno predstave činjenice o ovim zločinima. Dozvolite mi da budem jasan u vezi sa posvećenošću Sjedinjenih Država istini. Kao što je tada rekao predsednik Klinton, sada ponovo potvrđujemo: 'Ovo je bio nameran i neselektivni čin ubistva koji je osmišljen da seje strah među ljudima na Kosovu'", istakao je Hovenijer.

Po njegovim rečima, negiranje "ovih incidenata i veličanje ratnih zločina obeščašćuje sjećanje na mrtve, ponovo otvara rane preživjelima i vraća ovaj region u napore ka demokratskoj konsolidaciji i punoj evroatlantskoj integraciji."

"Mir i pravda dolaze iz jasnog priznanja prošlih zločina. Ovo je od vitalnog značaja kako bi se osiguralo da se ovi gnusni zločini nikada više ne ponove", rekao je američki ambasador.

Kako je dodao, prepoznavanje istine iz prošlosti samo je prvi korak ka pravdi.

"Danas, 15. januara, navršava se 23 godine od masakra ovde u Račku. To je takođe, slučajno, rođendan jednog od najvećih lidera Sjedinjenih Američkih Država i zagovornika pravde i pomirenja – dr Martina Lutera Kinga. Mislim da je prikladno da na ovaj dan, dok razmišljamo o užasu i tragediji onoga što se ovde dogodilo 15. januara 1999. godine, takođe uzmemo u obzir reči i nasleđe dr Kinga – kome odajemo počast i čast na ovaj isti dan svake godine. Dr Kingu nije bila strana nepravda, ni gubitak. Tokom svoje borbe za unapređenje ljudskih prava, bio je fizički napadnut, marginalizovan, pretio mu je i na kraju ubijen. Ipak, čak i dok je čamio u zatvoru u Alabami zbog mirnog protesta protiv rasizma i rasne segregacije, pisao je o pravdi i pomirenju – krajnjem cilju ne samo jednakosti, već i zajedničkoj sudbini. U svom čuvenom 'Pismu iz zatvora u Birmingemu“', napisao je ove transcendentne reči: 'nepravda je svuda pretnja pravdi'." citirao je Hovenijer.

On je dodao da je MArtin Luter King sve pozivao na akciju, potvrđujući da imaju moć da promovišu pozitivne promene, napominjući da se „ljudski napredak nikada ne kotrlja na točkovima neizbežnosti“.

"Ali on nas je takođe pozvao da zapamtimo glavnu stvar – ne odmazdu, već pomirenje. Ponavljam njegove reči – snažan podsetnik za sve nas: 'Naš krajnji cilj mora biti stvaranje voljene zajednice'. U duhu te vizije voljene zajednice, želim da citiram još jedan moćni tekst za koji verujem da može da pruži vodič kako najbolje odati počast tragičnim žrtvama kojih se danas sećamo. Od Deklaracije o nezavisnosti Kosova od 17. februara 2008. Posvećeni suočavanju sa bolnim nasleđem nedavne prošlosti u duhu pomirenja i praštanja. Posvećeni zaštiti, promovisanju i poštovanju različitosti naših ljudi", zaključio je Hovenijer.

Hovenijer je svoj govor objavio i na Tviteru gde je još jednom ponovio da ne bi treblo zaboraviti Račak.