Hovenijer: SAD i Kosovo posvećeni podršci suverenitetu Ukrajine

Džefri Hovenijer
Izvor: Twitter

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer ocenio je da "akcije Rusije predstavljaju pretnju ne samo Ukrajini, već i Evropi i međunarodnom poretku", prenosi Reporteri.

"Naši ciljevi su jednostavni. Stojimo uz naše saveznike i partnere u podršci evropskoj koheziji, jačanju transatlantskih odnosa i jačanju demokratskih država i institucija. Ovo radimo da bismo poboljšali živote građana Sjedinjenih Američkih Država i građana Kosova. I radimo to zajedno. Državni sekretar Entoni Blinken je bio jasan: Sjedinjene Države neće pregovarati za Evropu bez Evrope. Nećemo pregovarati za Ukrajinu bez Ukrajine", naveo je američki ambasador u saopštenju.

Hovenijer je dodao da su Sjedinjene Države i Kosovo posvećeni podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

"Zajedno sa našim saveznicima i partnerima, pomoći ćemo Ukrajini u njenim naporima da se zaštiti od dalje ruske agresije. Nastavićemo da podržavamo napore Ukrajine da unapredi demokratske i antikorupcijske reforme i da obnovi i obezbedi svoje međunarodno priznate granice. Sjedinjene Države žele da nastave da grade međunarodnu koaliciju partnera u Evropi i drugde gde jesno vide ovu pretnju. Naši prijatelji na Kosovu su od suštinskog značaja za ovaj napor. Naše zajedničko transatlantsko jedinstvo i odlučnost su najefikasnije sredstvo koje imamo da se suprotstavimo ruskoj agresiji. Posvećeni smo diplomatiji i jasno smo stavili do znanja da diplomatski put omogućava jedino trajno rešenje za sve", zaključuje Hovenier.