Hovenijer: SAD osuđuju napade na kosovsku policiju

Džefri Hovenijer
Izvor: Kosovo Online

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer istakao je da osuđuje napade na kosovsku policiju i naglasio da ona ima legitimnu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u skladu sa ustavom i zakonima Kosova. 

"Sjedinjene Države najoštrije osuđuju orkestrirane, nasilne napade na Kosovsku policiju jutros, 24. septembra. Kosovska policija ima punu i legitimnu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u skladu sa ustavom i zakonima Kosova. Prepoznajemo i poštujemo njihovu ulogu kao prvih koji reaguju u vanrednim i kriznim situacijama. Cenimo tekuću koordinaciju između Kosovske policije, Misije EU za vladavinu prava na Kosovu i Kosovskih snaga NATO-a (KFOR), po potrebi" naveo je Hovenijer u pisanoj izjavi koja je objavljena na zvaničnom nalogu ambasade u Prištini, na društvenoj mreži X.

Dodao je da ambasada pažljivo prati situaciju na Kosovu. 

"Pažljivo pratimo situaciju i osuđujemo ove nasilne akte protiv legitimnih vlasti Republike Kosovo. Počinioci moraju i biće pozvani na odgovornost i izvedeni pred lice pravde", kazao je. 

Pozvao je na hitan prekid oružanih dejstava i izrazio žaljenje zbog stradanja policajaca. 

"U ime Sjedinjenih Država, izražavam duboko saučešće nakon smrti narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti. Prenosim i želje za što brži oporavak dvojici povređenih policajaca", rekao je Hovenijer.