Hovenijer: SAD veruju Borelju i Lajčaku, dijalog jedini put za normalizaciju odnosa

Džefri Hovenijer
Izvor: Kosovo Online

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da je dijalog koji vodi Evropska unija jedini način za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, i da Amerika ima poverenje u posrednike EU u dijalogu, prenosi Ekonimija onlajn.

Hovenijer je na Samitu mira i demokratije „Sanjati o (nemogućem): Zapadni Balkan oslobođen kriznih situacija i na putu ka kooperativnoj integraciji“, izjavio da SAD kao i Evropska unija vide dijalog kao pravi put za unapređenje odnosa Kosova i Srbije, normalizaciju odnosa, i kao put ka budućnosti u Evropi.

Kako je naveo, Sjedinjene Države imaju puno poverenje u Evropsku uniju i njenom posredovanju u dijalogu između Kosova i Srbije.

„SAD imaju puno poverenje u EU u njenom posredovanju u dijalogu, u visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja i specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka, koji su objektivni sprovodioci ove politike“, rekao je Hovenijer.

On je istakao da je "1999. godina odlučila budućnost cele Evrope i Balkana", konstatujući da se Balkan od tada dosta promenio.

„Video sam koliko je važno da međunarodna zajednica bude ovde, da sasluša narod. Evroatlantske alijanse, NATO i EU su vas podržali, ali sada vi morate da vodite. Zapadni Balkan je od suštinskog značaja u vremenu rata u Ukrajini. Evropa nije potpuna bez Balkana“, rekao je Hovenijer.