Hrvatska podržava Kosovo na putu ka u EU, nada se njegovom članstvu u SE

Skupština Hrvatske
Izvor: Klan Kosova

Delegacija Odbora za spoljne poslove i dijasporu Skupštine Kosova boravi u zvaničnoj poseti Skupštini Hrvatske, gde je istaknuto da ta zemlja podržava Kosovo na putu ka međunarodnim organizacijama, piše Kljan Kosova.

Potpredsednik hrvatske skupštine Anton Sanadera sa kosovskom delegacijom razgovarao je o bilateralnim odnosima i evropskoj perspektivi Kosova.

Sagovornici su se složili da su odnosi veoma dobri i prijateljski i izrazili želju za njihovim daljim razvojem.

"Hrvatsku i Kosovo vežu teška zajednička prošlost i teška borba za nezavisnost", naveo je Sanader.

Parlamentarci Kosova su izrazili zahvalnost na podršci koju Hrvatska kontinuirano daje Kosovu u nastojanjima da što pre postane deo EU i drugih evropskih institucija, kao i na uključivanju Hrvatske u mirovne i policijske snage na Kosovu.

Sanader je napomenuo da će "Hrvatska nastaviti da pomaže Kosovu da se što pre integriše u EU".

Razgovarano je i o položaju albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj i položaju Hrvata na Kosovu.

"Doprinos albanske zajednice u Hrvatskoj je veliki, kako tokom Domovinskog rata, tako i u privredi danas", rekao je Sanader.

Poslanici Kosova su istakli da je položaj Hrvata na Kosovu značajno poboljšan u odnosu na posleratne godine kada je trend iseljavanja bio veoma visok.

Na sastanku kosovske delegacije sa Komisijom za spoljnu politiku, rečeno je da su razmenjena mišljenja o evropskom projektu i potrebi širenja EU u zemljama Zapadnog Balkana, kao i za intenziviranje političke saradnje između Hrvatske i Kosova, uključujući jačanje parlamentarne diplomatije.

Tokom sastanka predsednika Odbora za evropske poslove Domagoja Hajdukovića sa Delegacijom Odbora za spoljne poslove i dijasporu Skupštine Kosova, razgovarano je o aktuelnim okolnostima spoljne politike i bezbednosti u regionu i EU.  Na sastanku se razgovaralo o putu, kao i o načinima na koje Hrvatska, kao "ugledna" država, može pomoći Kosovu na tom putu.

“Hrvatska snažno podržava nezavisnost Kosova i njegov put ka Savetu Evrope i Evropskoj uniji, a članovi parlamentarnog odbora za evropske poslove u više navrata su otvoreno podržavali Kosovo i to će činiti i dalje. Prvi korak na dugom putu evropskih integracija je članstvo u Savetu Evrope, taj proces ide dobro i nadam se da ćemo do leta sledeće godine dočekati Kosovo u toj evropskoj instituciji", dodao je Hajduković.

Razgovarano je i o bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i različitim pozicijama zemalja članica EU o ovom delu Evrope, koje utiču i na proces približavanja Kosova EU.