Hrvatski kolumnista: Kurti se prevario ako je mislio da će Vučić da prizna Kosovo, igra se vatrom na severu

Željko Trkanjec
Izvor: Reporteri

Hrvatski kolumnista Željko Trkanjec ocenio je, komentarišući upad specijalaca na sever Kosova, da se kosovski premijer Aljbin Kurti prevario, ako je mislio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić da prizna Kosovo, prenosi Republika.

“To je ogromna greška Kurtija. Kosovo se previše igra vatrom. Pogrešna je procena da bi Srbija mogla da ih prizna, jer je Vučić navodno slab”, istakao je Trkanjec.

Trkanjec kaže da je one sekunde, kada i Evropksa unija i SAD pošalju gotovo isto saopštenje i kažu da je kosovska vlada odgovorna za incident, jasno je da situacija nije dobra.

U petak 26. maja došlo je do nasilne akcije i upada specijalaca Kosovske policije u zgrade tri opštine na severu Kosova. Nakon pokušaja građana da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija je upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.

Tom prilikom povređeno je nekoliko desetina građana, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela novoizabrane albanske gradonačelnike, koji su osvojili mandate na nedavnim lokalnim izborima koje su Srbi bojkotovali i na koje je izašlo tek nešto više od 3 odsto birača.