Humoli: Kurti treba da podnese ostavku a Kosovo da ide na nove izbore

Fatmir Humoli
Izvor: Ekonomia Online

Nezavisni poslanik Fatmir Humoli izjavio je da kosovski premijer Allbin Kurti treba da podnese ostavku, a da Kosovo ide na nove izbore, piše Dukađini.

“Premijer je danas morao doći iz Beča i podneti ostavku i otići na nove izbore. Jedino rešenje da se negativne stvari zaustave je da se građanima objasni kojim putem treba da idu. Ovaj problem se ne može ispravno rešiti sadašnjim pristupom, uz pritisak koji vrši EU”, rekao je Humoli.

Dodao je da se mir na Kosovu može postići samo razgovarom o albansko-srpskom problemu.

“Kao Albanci, imamo problem sa srpskom hegemonističkom politikom. Tirana ima obavezu da se uključi, ima ustavnu obavezu i nacionalnu obavezu, dok naša politička klasa pokušava da eliminiše Tiranu. Kada ne aktivirate svoj mehanizam, svoju energiju, normalno je da ne možete očekivati ​​pozitivne rezultate. Srpska država dobro koristi nespremnost naše političke klase“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, EU se pokazuje kao "nesposobna da stvori mir na Balkanu".

“Videlo se u sučaju bivše Jugoslavije da nije bila spremna da se suoči sa poteškoćama kako ne bi stvarala nove ratove na Balkanu, a sada stvara nove okolnosti za nove sukobe na Balkanu. Njih ne zanima mirno rešavanje problema. Oni pomažu srpsku hegemoniju, pomažu panslovensku politiku koja jača hegemoniju Srpske pravoslavne crkve”, dodao je on.

Na pitanje o pritiscima, Humoli kaže da je "90-ih godina naša politička klasa želela mirno rešiti problem verujući EU i SAD, ali naša politička klasa koja je koordinirana s međunarodnom zajednicom ostavila je naše ljude nenaoružane , i psihički i materijalno, za rat OVK, i danas je takva situacija”.

Lobiranje za pritisak EU na Srbiju smatra pogrešnim pristupom.