Husein: Važna uloga Pokreta nesvrstanih za mir u svetu

Ministar inostranih poslova Iraka Fuad Husein
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ministar inostranih poslova Iraka Fuad Husein, koji predvodi delegaciju svoje zemlje na Samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, izjavio je danas da je taj pokret igrao i da i dalje igra važnu ulogu, pre svega u obezbeđivanju mira u svetu, pre nosi Tanjug.

Husein je, po dolasku na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", rekao da je Pokret nesvrstanih, koji postoji već 60 godina, igrao, ali i dalje igra važnu ulogu u svetu.

"Biti zajedno znači, pre svega, da možemo da pomognemo jedni drugima, da radimo zajedno za dobrobit svih i da pomognemo da se obezbedi mir i sigurnost u svetu, što je danas najvažnija tema za Pokret nesvrstanih", rekao je Husein.

Na pitanje o bilateralnim odnosima Srbije i Iraka, šef iračke diplomatije je istakao da prostor za unapređenje saradnje postoji u različitim oblastima, a pre svega u trgovini.

Podsetio je da Srbija uvozi naftu iz Iraka, ali da to nije i jedina oblast saradnje, već da dve zemlje imaju dobre odnose u oblasti kulture, obrazovanja, zdravstva.

"Srpske kompanije u oblasti zdravstva su veome dobre, a Irak uvozi lekove iz Srbije", naveo je Husein.

U Iraku se sutra održavaju parlamentarni izbori, značajni zbog toga što u toj zemlju i predsednika i vladu bira skupština, a Husein kaže da veruje da će sve proteći dobro.

"Građani Iraka su uspostavili istinsku demorkatiju i ovo je istorijski važan politički događaj u našoj zemlji", istakao je Husein.

Ja
09. Oktobar 2021.
Zelim mir svima u celom svetu svih naroda zajedno to je moja zelja iz sveg srca !!!