Ibiši: Dolazak izbeglica iz Avganistana je i finansijski i bezbednosni teret za Kosovo

Nuredin Ibiši
Izvor: Ekonomia Online

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši smatra da je dolazak avganistanskih izbeglica na Kosovo teret i u finansijskom i u bezbednosnom smislu, prenosi Ekonomija onlajn. 

Navodi da je njihov dolazak dodatno opterećenje u uslovima kada se Kosovo suočava sa alarmantnom situacijom u vezi sa koronavirusom.

Ibiši je rekao da je do sada oko 82.000 evakuisanih iz Avganistana, da su kosovski zvaničnici naveli da Kosovo ima kapacitet da primi oko 2.000 Avganistanaca i upozorio da postoji opasnost da se među izbeglice infiltriraju i kriminalci. 

"Takođe treba shvatiti da se radi o ljudima koje traže talibane, uključenim u oružane snage i u bezbednosne i druge strukture, odnosno saveznike Sjedinjenih Država. Znamo da veliki broj od preko 5.000 zatvorenika koji su bili bivši ili članovi terorističkih grupa ili kriminalaca sa teškim kaznama mogu da se infiltriraju u ovaj talas izbeglica", rekao je Ibiši

Privremeni smeštaj avganistanskih građana, iako sa malim kapacitetima, kako je naveo Ibiši, moguć je kod Prištine i Lipljana. 

Ibiši smatra da je bezbednost Kosova ugrožena i u Severnoj Mitrovici. Povodom izgradnje zgrade Univerzita u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koju finansira Vlada Srbije, Ibiši je zatražio od kosovskih institucija da zaustave izgradnju, ukoliko se izvodi bez poštovanja procedura. 

Miodrag iz Peći
27. Avgust 2021.
A šta misliš da se Srbija upustila u tolike investicije bez poštovanja i srpskih i kosovskih zakona. Lako smo odustali od izgradnje regionalne brze saobraćajnice Jarinje - severna Kosovska Mitrovica ali to ne znači da se neće ići parcijalno od opštine do opštine putem referenduma i samodoprinosa opština sa srpskom većinom Leposavić, Zvečan i Mitrovica.