Ibiši: Opasnost od terorističkih napada na Kosovu i u regionu

Nuredin Ibiši
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši kaže da upozorenja američkog Stejt departmenta o mogućim terorističkim napadima na Kosovu predstavljaju rizik ne samo za Kosovo, već i za region, prenosi Ekonomija onlajn.

Ibiši je naglasio u opasnost od međuetničkih sukoba u četiri severne opštine, koji bi mogli, kako kaže, da budu deo "hibridnog ruskog rata“.

"Ovo su upozorenja koja na neki način predstavljaju opasnost ne samo za Kosovo, već i za ceo Balkan od povratka ljudi koji su poslati u terorističke organizacije na Kosovu. Ne samo američki Stejt department, već i obaveštajne agencije na neki način upozoravaju na mogućnost da u mestima gde postoji koncentracija stanovništva, posebno sada tokom novogodišnjih praznika, može doći do terorističkih akata u drugim zemljama, kao i međuetnički sukobi u četiri severne opštine koji mogu biti deo ruskog hibridnog rata“, rekao je Ibiši.

Prema njegovim rečima, Kosovska policija je preduzela sve neophodne mere da spreči bilo kakav teroristički napad na Kosovu.

"Sektor bezbednosti na Kosovu je funkcionalan i deluje preventivno i reaktivno. Ali, moramo imati na umu da prave informacije u ovom slučaju od profitabilne Državne agencije od naših strateških saveznika moraju biti shvaćene ozbiljno. Kosovska policija je preduzela hitne mere kako bi sprečila moguće mete delovanja u nekim zemljama koje su upozorene kako bi sprečila bilo kakav teroristički akt“, kaže Ibiši.