Ibrahimi: Pismo senatora Bajdenu poslednje upozorenje vladi da promeni kurs

Iljir Ibrahimi
Izvor: Facebook

Politički analitičar Iljir Ibrahimi ocenio je da pismo osam senatora predsedniku Džozefu Bajdenu u vezi sa Kosovom, treba da bude poslednje upozorenje vladi da promeni kurs i uskladi se sa američkom politikom.

Ibrahimi je na Fejsbuku istakao da su senatori koji su poslali pismo među najuticajnijim političarima u američkoj politici i da u izbornoj godini njihov značaj za administraciju postaje još veći.

"Ovo pismo ne može da se posmatra kao nečije lobiranje jer je lobiranje u Senatu teže nego u Predstavničkom domu, a status koji ovi senatori uživaju u američkoj politici ne dozvoljava nam da shvatimo da bi to mogla da bude inicijativa za lobiranje. Zabrinutost senatora je stvarna i Bajdenova administracija će ovu zabrinutost nesumnjivo shvatiti ozbiljno. Želim i molim se da Vlada Kosova ozbiljno shvati ovu zabrinutost", poručio je Ibrahimi.

U svom pismu, osam senatora je pozvalo predsednika Bajdena da izvrši diplomatski pritisak, kako bi se okončala trenutna kriza na severu Kosova, nastavio dijalog i sprovođenje Ohridskog sporazuma.

"Cenimo diplomatske napore SAD za deeskalaciju krize, ali na ove napore posebno Kosovo nije uzvratilo. Kao posledica, spremni smo da razmotrimo promenu podrške Kongresa“, napisali su senatori.