Ibrahimi: Poruka SAD je da predstavnici Kosova nisu dobrodošli 

Vlada Kosova
Izvor: Ekonomia Online

Politički analitičar Iljir Ibrahimi rekao je da je današnja poruka iz SAD da predstavnici Vlade Kosova nisu dobrodošli, prenosi Kljan Kosova.

"To nije odlaganje posete SAD. Amerika kaže da u ovom trenutku predstavnici Vlade Kosova nisu dobrodošli u SAD, nema drugog načina da se to pročita. Nije volja ministarke (Aljbuljene) Hadžiu da ne ide u Ameriku, zbog situacije u kojoj odlaže posetu, ambasada joj je poručila da u ovo vreme krize nije dobro da dolazi. Ovo je poruka da sada niste dobrodošli, ovo su prve poruke", rekao je Ibrahimi. 

Prema njegovim rečima, ako se neko kosi sa američkim interesima, može da bude proglašen i personom non grata.

"Ako svojom politikom idete protiv američkih interesa, onda Amerika ima pravo, ima pravni osnov da vas proglasi personom non grata", dodao je Ibrahimi. 

Politički analitičar Dardan Sejdiu rekao je da su SAD stavile do znanja da je kosovska vlada prešla granicu sa dešavanjima na severu Kosova.

"SAD ovim akcijama danas stavljaju do znanja da su prešli sve granice i zato očekujemo refleksiju Kurtijeve vlade o njenim zahtevima", rekao je Sejdiu. 

Sejdiu je naveo da nije dobro da vlada stvara tenzije koje bi se mogle smatrati etničkim.

"Ovo nas nikuda ne vodi. To je ono čemu Srbija teži, a mi kao država to ne želimo. Nije dobro stvarati paralelizam od manjina gde god da su. U trenutku kada srpska manjina počinje da gradi paralelne strukture, prilike na Kosovu počinju da se menjaju i te okolnosti je tada izuzetno teško obnoviti i time se ponovo gradi neka vrsta institucionalizma u zemlji", rekao je Sejdiu.

Politički analitičar Rahman Pačarizi rekao je da je danas postalo jasno da Vlada Kosova nije koordinisana sa SAD. 

"Signali su bili jasni da Vlada Kosova, odnosno premijer Kosova, nije koordinirala sa međunarodnim partnerima, odnosno sa SAD, iako sam u poslednja dva-tri dana počeo da razmišljam drugačije, budući da sam građanin Kosova zahvalan Americi, želeo sam da verujem da će premijer Kosova, ko god da je, koordinirati u takvim situacijama, ne bi imao izbora nego da koordinira sa SAD, ali ova koordinacija se ne dešava i ove radnje: otkazivanje, odlaganje ovih poseta, pokazuje da ovde nema koordinacije", rekao je Pačarizi. 

Pačarizi je naveo da Kurti nije rekao da vlada ima koordinaciju sa SAD, već komunikaciju. 

"Komunikacija može biti bilo šta. Komunikacija je i kada vas svakodnevno zovu i kažu da odložite odluku. Dakle, to nije koordinacija. Gospodin Кurti zna da koristi ovakvu retoriku, kako bi mogao da se izvuče", rekao je Pačarizi. 

Novinar portala Kljan Kosova Besnik Tahiri rekao je da su SAD već počele sa lakim kaznenim merama protiv Kurtijeve vlade zbog neposlušnosti.

Tahiri je te mere uporedio sa merama protiv Haradinajeve vlade, rekavši da bi, ukoliko se tada stopostotna carina na srpske proizvode koje je uvela Haradinajeva vlada ne suspenduje, mere SAD mogle da budu pooštrene.

"Danas je američki ambasador Džefri Hovenije, na zatvorenom sastanku sa novinarima, u prećutnoj formi rekao da ne bi bilo dobro – naravno, to su lake mere SAD protiv neposlušnosti kosovskih institucija – da se ponovi to vreme tarife od 100 odsto na robu iz Srbije", rekao je Tahiri. 

On je podsetio da su SAD tada započele tako lagane mere koje su rizikovale da postanu još oštrije da Kosovo nije suspendovalo tarifu od 100 odsto.