Ibrahimi: Snažno podržavam "Otvoreni Balkan", šansa za saradnju, razvoj i rešavanje problema

Iljir Ibrahimi
Izvor: Koha ditore

Politički analitičar Iljir Ibrahimi izjavio je za Kosovo onlajn da će inicijativa "Otvoreni Balkan” pomoći zemljama regiona da se brže razvijaju i da će im olakšati put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Pored toga, Ibrahimi kaže da je "Otvoreni Balkan“ dobra platforma za unapređenje odnosa i rešavanje otvorenih problema koji postoje u zemljama Zapadnog Balkana.

"Snažno podržavam ove vrste inicijativa jer verujem da otvaraju nove mogućnosti za rast i saradnju. Region Balkana zbog političkih okolnosti i neizvesnosti nije uspeo da privuče značajne strane direktne investicije, što bi inicijativom poput Otvorenog Balkana trebalo da bude u mogućnosti. Zemlje koje ekonomski napreduju, po prirodi napreduju i u drugim oblastima, stoga verujem da će ovo takođe omogućiti bržu integraciju u EU", rekao je Ibrahimi.

"Otvoreni Balkan" nije zamena za Berlinski proces, ističe Ibrahimi, koji smatra da je to komplementaran proces.

"Problem sa tri zemlje koje nisu bile pozitivne prema ovoj inicijativi je političke prirode više od bilo čega drugog. Ne može se reći da je projekcija inicijative Otvoreni Balkan zamena Berlinskog procesa. Inicijativa uživa podršku i Berlina i Vašingtona i zemlje treba da je prihvate i krenu napred", navodi Ibrahimi.

On izražava sumnju u uspeh regionalnih inicijativa bez formalnog priznanja Kosova od strane Srbije, ali veruje da se učešćem u inicijativama ove vrste, mogu približiti stavovi zemalja na rešavanju otvorenih pitanja.

"Predsednik Vučić je pozvao Kosovo da se pridruži. Kao što znamo, samo nezavisne zemlje su pozvane da se pridruže ovoj inicijativi, a ne regioni. Implicitno, predsednik Vučić je priznao Kosovo kao nezavisnu državu. Stoga ovo vidim kao pozitivan korak ka prevazilaženju nerešenog pitanja između Kosova i Srbije", zaključuje Ibrahimi.