Ibrahimi: Srednje i male opštine teško oštećene podelom budžeta za narednu godinu

Sazan Ibrahimi
Izvor: Koha ditore

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi rekao je da postoje velike budžetske razlike u opštinama, i da će naredne godine 22 opštine imati manje finansijskih sredstava za kapitalna ulaganja, prenosi RTK.

„Srednje i male opštine su teško oštećene. Opština Dečani imaće preko 650 hiljada evra manje, Vitina pola miliona manje, Uroševac preko 700 hiljada evra manje. Ovaj nalaz je došao i od gradonačelnika opština i takav nalaz se može videti iu Izveštaju Evropske komisije o napretku“, rekao je on.

Ibrahimi je ponovio da već neko vreme razmišljaju o uspostavljanju granta koji bi omogućio da se raspodela sredstava po opštinama vrši po kriterijumima.

„Tražimo da se što pre uspostavi četvrti grant za kapitalne investicije u opštinama u kojima ukupna vrednost ovih investicija prelazi 100 miliona evra. Prema rečima gradonačelnika opština, centralni nivo koristi političke, etničke ili subjektivne kriterijume u raspodeli budžeta“, rekao je on.

Iz Instituta GAP smatraju da je za opštine kojima upravlja Samoopredeljenje izdvojeno više sredstava.

„Ove godine vrednost novih kapitalnih investicija centralnog nivoa namenjenih konkretnim projektima u opštinama je 21,8 miliona evra. Slično kao i prošle godine, Vlada je i ove godine izdvojila više sredstava opštinama koje vodi Samoopredljenje, gde je više od polovine ovog iznosa 59,5 odsto ili 13 miliona evra usmereno na četiri opštine koje vodi ova stranka Gnjilane, Kamenica, Podujevo i Štimlje. Ove opštine čine 14,5 odsto površine na Kosovu i 11,6% stanovništva“, navodi se u izveštaju GAP.

Predsednik Američke privredne komore Arian Zeka rekao je da su kapitalne investicije ključne za ekonomski razvoj Kosova.

Istog je mišljenja i predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna.

„Kapitalne investicije su infuzija za privredu zemlje“, rekao je Rafuna.