Iduće nedelje u Beču trilaterala - Nehamer, Orban i Vučić

Vucic Orban Nehamer
Izvor: Instagram

Krajem iduće sedmice, austrijski kancelar Karl Nehamer biće domaćin, trećeg po redu, trilateralnog sastanka o migraciji sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Skupu će, kako je najavljeno u Beču, prisustvovati i ministri unutrašnjih i spoljnih poslova tri zemlje, prenosi agencija APA.

Nehamer je po prvi put domaćin ovog formata, koji je na jesen uspostavljen u cilju borbe protiv iregularne migracije na balkanskoj ruti.

Cilj trećeg trilateralnog samita je da se "snažna osovina u borbi protiv ilegalne migracije dodatno izgradi i dalje ojačaju zajedničke mere efektivne zaštite granica", navedeno je iz kabineta kancelara.

Nehamer, Orban i Vučić prvi put su se u ovom formatu sastali u oktobru u Budimpešti, a mesec dana kasnije u Beogradu.

Najvažniji rezultat tadašnjih sastanaka bio je pristanak Srbije da ukine bezvizni režim za građane pojedinih zemalja kao što su Indija ili Tunis, zemlje iz kojih je prošle godine registrovan ogroman rast broja podnosioca molbi za azil u Austriji.

"Rezultati proteklih sastanaka govore sami za sebe. Povukli smo "kočnicu za azil" i to moramo i dalje činiti", naglasio je Nehamer povodom najave nove trilaterale.

On je ponovio svoj zahtev za reformu sistema azila EU, kako bi se uklonili svi podsticaji za ilegalnu migraciju.

"Ali dok do toga dođe na evropskom nivou moramo sami da delujemo i to činimo kroz intenzivnu saradnju, boreći se zajedno protibv krijumčara ljudi i  time sprečavajući ilegalnu migraciju", naveo je Nehamer.