IFIMES: Tači je simbol političko-kriminalne hobotnice

Hašim Tači
Izvor: TV Hepi

U analizi "Prevremeni izbori na Kosovu 2019: Nova šansa za dekriminalizaciju Kosova" Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES sa sedištem u Ljubljani, aktuelni predsednik države Hašim Tači opisan je kao "simbol političko-kriminalne hobotnice " na Kosovu, prenosi GazetaEkpress.

Period kad je Hašim Tači obavljao funkciju premijera obeležen je, navode u analizi, zapošljavanjem prema rodbinskim vezama, zastrašivanjem političkih protivnika i građana, pritiskom na medije i raširenim kriminalom i korupcijom u svim delovima države i društva.

"Vladu koju je predvodio Hašim Tači i njegov klan karakteriše ga nepotizam, zastrašivanje političkih protivnika i građana, pritisak na medije, reakcije, kriminal, netransparentnost i korupcija u svim oblastima kosovskog društva", prenosi Gazeta Ekspress, pisanje IFIMES-a.

Pored toga, kažu da je u periodu vladavine Hašima Tačija povećan trend odlaska mlade populacije sa Kosova.

Prema IFIMES-u Hašim Tači kao "simbol političko-kriminalne hobotnice" postaje još jači saradnjom sa albanskim premijerom Edijem Ramom, za koga Institut tvrdi da je takođe uspostavio kriminalni režim u Albaniji i često koristi Kosovo kako bi proširila svoje pipke u regionu.

Ova analiza takođe naglašava međunarodni izveštaj o transparentnosti na kome je Kosovo zauzelo 93. mesto od 180 zemalja u indeksu korupcije za 2018.

Što se tiče slobode medija, prema izveštajima Reportera bez granica Kosovo je na 75. mestu od 180 zemalja, pridruživši se grupi država koje imaju delimičnu slobodu medija.

Primedbe u ovom izveštaju date su i vladi Ramuša Haradinaja, koja već u ostavci, naglasivši da nije učinjeno dovoljno da se zaustavi trend bekstva stanovništva, poboljšanje vladavine zakona, na pospešivanju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ekonomskog razvoja i privlačenja stranih investicija.