Iljir Ibrahimi: Kosovo nije na vrhu američke liste prioriteta

Iljir Ibrahimi
Izvor: Klan Kosova

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore na Kosovu Iljir Ibrahimi, nakon povratka iz SAD, ocenio je da se iz razgovora sa američkim kongresmenima i senatorima vidi da Kosovo više nije prioritet SAD kao nekada, prenosi Kljan Kosova.

Kosovo nije na vrhu američke liste prioriteta kao nekada. Ono što smo videli jeste da postoje kongresmeni i senatori koji su upoznati sa pitanjem Kosova i znaju detalje od NATO intervencije pa do sada, ukazao je Ibrahimi.

“Mnogi kongresmeni koje smo sreli nisu tako upućeni u situaciju na Kosovu. Naša misija bila je da informišemo američke kongresmene i senatore da je Kosovo postiglo napredak i da je napredovalo i u pogledu demokratije i ekonomije, ističe Ibrahimi.

“Kosovo nije zemlja koja traži pomoć, već zemlja koja traži saradnju”, zaključio je predsednik UO Američke privredne komore na Kosovu.

Ibrahimi je, govoreći o promenama koje su se dogodile na političkoj sceni nakon izbora 6. oktobra, prokomentarisao koaliciju DSK-PS, uz ocenu da ne bi trebalo da govorimo s predrasudama, jer kada su političke stranke u opoziciji njihov jezik i stavovi su stroži.

U trenutku kada dođu na vlast i preuzmu državnu odgovornost, tada svaka politička stranka, bilo leva ili desna, dolazi u središte, jer je to jedini način da upravljaju demokratijom. To vidimo i u američkim i evropskim demokratskim zemljama, objasnio je Ibrahimi.

“Počeli smo da vidimo umerenost Aljbina Kurtija u njegovim stavovima i ta umerenost će se nastaviti, jer je drugačije biti vođa opozicije i drugačije je biti vođa vlasti”, ukazao je predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore.

Ibrahimi je rekao da je tokom posete SAD, gde smo imali mnogo različitih sastanaka u Kongresu, Senatu i Stejt departmentu, steknut utisak da su SAD kao čuvari Kosova, zainteresovane da znaju šta se dešava na Kosovu i njihovo prvo pitanje bilo je “Šta očekujete od izbora”.

“Mi kao delegacija imali smo stav da su u početku izbori bili proslava demokratije i imali smo promenu vlasti tamo gde su pobedile opozicione stranke, dok su stranke na vlasti izgubile i prihvatile izbore”, podvukao je Ibrahimi.