Imeri: Afera Berišaj je veća nego što se mislilo, podrška koju mu daju Osmani i Kurti je problematična

Visar Imeri
Izvor: Print Screen

Analitičar Visar Imeri iznenađen je zaštitom koju premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani pružaju ambasadoru Kosova u Hrvatskoj Martinu Berišaju, prenosi Gazeta ekspres.

Imeri je istakao da Kosovo ne bi trebalo da ima ambasadora koji je osumnjičen za korupcionaške afere i to je, prema njegovim rečima, bez presedana.

"Ima li veze između premijera Kurtija i ambasadora Berišaja u aferi, ostaje da se vidi. Zaštita koju Vlada i predsedništvo pružaju Berišaju, uprkos činjenicama, je krajnje problematična i apsolutno neprihvatljiva. Ne možemo imati ambasadora koji je osumnjičen za takve poslove, ne kažem da je kriv, sud će na kraju odlučiti, ali samo sumnja ga čini nepodobnim da bude reprezentativni ambasador Kosova. Ispostavilo se da Berišaj, čak i kada je postao ambasador, bio umešan u povlačenje novca iz te kompanije i takođe je bio uključen u energetske transakcije“, rekao je Imeri.

Imeri je rekao da se u slučaju Berišaja istragom bavi tužilaštvo, kao i u Crnoj Gori i Sloveniji, i naveo da je afera mnogo veća nego što se prvobitno mislilo.

"S obzirom da se slučajem bave tri zemlje, verujem da će istina na kraju izaći na videlo, ali izgleda da je afera mnogo veća nego što smo mislili", rekao je Imeri.

Imeri je naveo i da Samoopredeljenje objavljuje spotove uvek kada se nalazi u teškoj situaciji.

Prema njegovim rečima, Samoopredeljenje spotovima pokušava da sakrije skandal, dodajući da Vlada ne bi trebalo da se tako ponaša.

"Samoopredeljenje je napravilo izuzetno štetnu praksu, da koristi insinuacije, često lažne aluzije, da napadne opoziciju, i to obično čini kada je iz nekog razloga u teškoj situaciji“, naveo je Imeri.