Imeri: I Amerikanci su rekli da bi za vreme Kurtijevog mandata trebalo da bude okončan dijalog

Briselski dijalog Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri kaže da izgleda postoji prećutni dogovor svih strana o finalizaciji dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i Ameriku, prenosi Gazeta ekspres.

Povodom izjave zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija da će dijalog Kosova i Srbije sa sveobuhvatnim sporazumom biti završen u određenom roku, koji se poklapa sa mandatom premijera Aljbina Kurtija, Imeri smatra da može doći do dogovora o vremenskom okviru za zaključenje razgovora sa Srbijom. 

"Izgleda da postoji dogovor, jer nije samo Vlada Kosova ta koja kaže da pregovarački period treba da bude tempiran. Američki predstavnici su napomenuli i da bi tokom mandata Kurtijeve vlade trebalo da budu okončani razgovori sa Srbijom. Smatram da može doći do dogovora o tome kako treba da operišemo sa vremenom u odnosu na zaključenje razgovora sa Srbijom", rekao je Imeri za RTV Dukađini.

On, međutum, kaže da se u ovom procesu Kosovo kažnjava ranije preuzetom obavazom o Zajednici srpskih opština.

"Kosovu će biti potrebno neko znanje da upotrebi svoje snažno oružje. Ali taj položaj nije povoljan u odnosu na Zajednicu srpskih opština. Stoga kažemo da postoji određena složenost u tome ko šta predstavlja", rekao je Imeri.