Imeri: Nove mere zavisiće od dijaloga, EU će sada biti mnogo ozbiljnija

Visar Imeri
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Visar Imeri izjavio je za Kosovo onlajn da novi paket mera Evropske unije prema Kosovu zavisi od ponašanja u nastavku dijaloga, ali je naveo i da će EU do kraja godine svakako biti ozbiljnija u insistiranju da se započne sa implementcijom sporazuma, pa je za očekivati da će strana koja ne bude od konstruktivna – dobiti sankcije.

Potpredsednik DSK Ljutfi Haziri izneo je tvrdnju da je drugi paket restriktivnih mera EU već spreman i da je vlada u Prištini o tome obaveštena. Sa druge strane, kosovska vlada se o tome ne oglašava.

Imeri kaže da se ne može unapred pretpostaviti šta će se desiti, ali da će novi paket sankcija, ukoliko do njega dođe, biti veliki problem, za vladu, premijera Aljbina Kurtija, građane.

Podseća da su do sada sankcije uglavnom bile političke, a donekle i finansijske, s obzriom da su neki projekti za sada stopirani, a da bi se novi paket komentarisao, prvo se mora videti šta on znači.

"Da li će biti nešto u vezi sa viznom liberalizacijom, da li će to biti više finansijskih sankcija… Nakon što saznamo šta to može biti,  moći ćemo slobodnije da pričamo šta će to značiti za građane Kosova", rekao je Imeri.

Ipak, ono što je za njega u ovom momentu sigurno, to je da će eventualne nove restriktivne mere zavisiti od nove runde dijaloga, 14. septembra u Briselu, i ponašanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kuritja.

Ističe da je najozbiljnija pretnja sankcijama stigla od predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je spomenuo i ekonomske sankcije i suspenziju vizne liberalizacije, i to nije samo prema Kosovu, nego i prema Srbiji.

"Mislim da će Evropska unija biti ozbiljnija u ovom delu godine, da uspe bar donekle da se započne sa implementcijom sporazuma, a koja god od strana, Kosovo ili Srbija, ne bude konstruktivna - dobiće sankcije", smatra Imeri.

Prema njegovim rečima, najveća saglasnost treba da bude kada i kako da se implementira aneks Ohridskog sporazuma i koji će to biti prvi korak.

"Srbija kaže da prvi korak treba da bude osnivanje Zajednice srpskih opština, Kosovo - da prvi korak treba da načini Srbija. Srbija je glasanjem protiv prijema Kosova u Savet Evrope, prekršila sporazum i sada EU i SAD, koji su garanti sporazuma, treba da se saglase o tome šta se dešava kada neka strana prekrši sporazum", rekao je Imeri.

Mišljenja je i da, kada se govori o sankcijama, ne treba izdvajati strane. Važno je, kaže, da Evropska unija bude neutralna, odnosno da kada govori o sankcijama, treba da ima paket za obe strane.

"Ako EU stalno primenjuje sankcije prema Kosovu, ili samo prema Srbiji, to građani neće dobro shvatiti i sa tim bi se proces dijaloga video drugim očima. A, to - ne treba da se desi", zaključio je Imeri.