Imeri: Ove godine primena sporazuma, interes EU da to bude pre izbora za Evropski parlament

Visar Imeri
Izvor: Lajmi

Analitičar Visar Imeri očekuje da će ove godine doći do primene dogovora postignutih kroz dijalog sa Srbijom, a kao ključnu tačku vidi osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom nakon primedbi Ustavnog suda, prenosi Ekonomija onlajn.

Imeri, koji je nekada bio predsednik Pokreta Samoopredeljenje, kaže da je prvi korak kosovskih institucija koji pokazuje volju da se nacrt Zajednice uputi Ustavnom sudu, a zatim i njeno formiranje.

Kao sledeći korak, Imeri vidi održavanje izbora u četiri opštine na severu, od kojih se očekuje da budu osnivači Zajednice.

"Očekuje se da će ovo biti godina u kojoj će početi primena postignutog dogovora po planu redosleda koji smo verovatno dogovorili sa Srbijom iako nije javno objavljen. Naravno da će glavni problemi biti na tački Zajednice. Znamo da se od Kosova već očekuje da napravi korak u pravcu da se taj nacrt statuta prvo uputi Ustavnom sudu, a zatim da se započne procedura za osnivanje Zajednice, u kojoj će se organizovati izbori u četiri opštine na severu, imajući u vidu da će tamo biti nove skupštine opština koje će biti osnivači Zajednice na određeni način kako je predviđeno. Onda naravno zavisi i od komentara koje Ustavni sud može imati na nacrt statuta, koji će se onda, naravno, uzeti u obzir i primenjivati", rekao je Imeri.

Ističe da međunarodna zajednica insistira da se sporazum sa Srbijom sprovede pre nego što Evropski parlament izađe na izbore.

"Primena te prakse će naravno imati mnogo problema, sigurno će postojati namere strana da odugovlače proces, ali mislim da je interes naših međunarodnih partnera, posebno Evropske unije, da što pre dođe do implementacije sporazuma, po mogućnosti pre održavanja izbora za Evropski parlament jer će tada imati komplikovanu, da tako kažem, situaciju u pogledu uspostavljanja novih institucija Evropske unije. Odmah nakon ovih, izbori u Sjedinjenim Američkim Državama i samim tim pažnja se može skrenuti sa regiona", izjavio je Imeri.

Prema njegovim rečima, uspesi na međunarodnom planu su ograničeni, dok će članstvo u drugim organizacijama biti nemoguće bez prethodnog pridruživanja Savetu Evrope.

"Imali smo prošle godine izveštaj Saveta Evrope koji je izneo ozbiljne primedbe u vezi sa ponašanjem Kosova u odnosu na pravosuđe u vezi sa sprovođenjem odluka naših sudova, posebno Ustavnog suda, a takođe i u vezi sa ponašanjem koje Kosovo ima protiv međunarodnih sporazuma i mislim da će to biti, kao što sam rekao, kriterijumi za procenu Kosova u odnosu na Savet Evrope. Politički izveštaj za koji očekuju da vide ove godine i da se o njemu glasa ove godine i mislim da ovi nekako pokazuju i kakve mogućnosti će Kosovo imati na međunarodnom planu, protiv članstva u međunarodnim organizacijama mislim da su one međusobno povezane, tako da bez preskakanja ovaj test Saveta Evrope nije zato što smo imali uspeha u drugim organizacijama", rekao je Imeri.