Imeri: Samoopredeljenje i DPK bliži izborima kroz raspuštanje Skupštine, DSK i ABK traže ostavku premijera

Visar Imeri.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Analitičar i bivši predsednik Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri ukazuje da opozicione stranke nisu istog stava kada je reč o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora i dodaje da su Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova bliže tom stanovištu da na izbore treba ići što pre i to raspuštanjem Skupštine, dok su DSK i Alijansa za budućnost Kosova za to da premijer podnese ostavku ili da bude smenjen, prenosi Ekonomija onlajn.

Imeri naglašava da ostale opozicione stranke - Demokratska stranka Kosova i Alijansa za budućnost Kosova traže da se izbori raspišu nakon ostavke ili smene premijera i dodaje da taj stav vidi kao ispravniji.

"Sada očigledno nema ujedinjene opozicije i ne možemo da govorimo o opoziciji, moramo da govorimo o političkim partijama opozicije. Svako od njih ima svoj stav i naravno da ima pravo na svoj stav, ali mi trenutno nemamo jedinstvenu opoziciju, sudeći po izjavama u javnosti koje čujemo. Dakle, postoji politička partija, kao što smo čuli DPK, koja kaže da se ide na izbore raspuštanjem Skupštine. Druge dve stranke govore da je ostavka ili smena premijera pravi put do izbora i tu dolazi do sukoba", rekao je Imeri.

Bivši šef Samoopredeljenja kaže da je interes kosovskog premijera Aljbina Kurtija da izađe na izbore kroz raspuštanje Skupštine.

Imeri tu poziciju ne vidi kao čvrstu i poštenu jer kaže da je imao većinu za sprovođenje zakonodavnog plana.

"Premijer Kurti je trenutno više zainteresovan za izlazak na izbore kroz raspuštanje Skupštine, koja je na ovoj funkciji bliža Demokratskoj partiji Kosova. Da li bi premijer Kurti pristao da na izbore ide ostavkom, mislim da ne, ali u svakom slučaju mislim da bi to bio krajnje legitiman stav opozicije. Pošto je premijer Kurti odmah pokazao izuzetnu potrebu da izađe na izbore, onda prvo mora da kaže zašto je postojala takva potreba, odnosno šta je ostalo neurađeno od strane premijera i Vlade koji imaju većinu u Skupštini", kazao je.

Kako navodi, ako premijer nije mogao da ostvari neke svoje ciljeve sa 50 odsto glasova, koliko mu je glasova potrebno da nešto postigne.

"Ili će biti pošten i reći: 'Mislio sam da mogu da ih ostvarim, nisam mogao da ih uradim', ali premijer to ne radi jer neće biti pošten prema svom biračkom telu i mislim da opozicija treba da insistira da Kurti izađe i kaže istinu", kaže Imeri.