Imeri: Srbija nema interes za brzo rešenje dijaloga

Visar Imeri
Izvor: lajmi.net

Bivši šef Pokreta Samooredeljenje Visar Imeri kaže da iako ništa nije dogovoreno na jučerašnjem sastanku u Briselu, pozitivno je što je do njega došlo. On dodaje da očekuje da će tokom jesenjih meseci biti mnogo dinamičnijeg i istinitijeg dijaloga, prenosi Albanijan post.

"Ovo je pozitivno, Za Kosovo je posebno važno da se što pre postigne opšti sporazum i da Srbija prizna taj sporazum", rekao je on.

Prema njegovim rečima, najveći značaj ove runde dijaloga je smanjenje tenzija i promena Vučićevog i Kurtijevog jezika, koji je u poslednje vreme, ističe, poprimio opasne razmere.

"S tim u vezi, važnije od zajedničkog sastanka u kabinetu g. Borelja su bili sastanci u sedištu NATO-a, gde je za obojicu, a posebno za Vučića, bilo važno da ga informišu o opredeljenju i prisustvu NATO-a na Kosovu. Sastanak je imao za cilj postizanje dogovora o hitnim pitanjima kao što su registarske tablice koje izazivaju tenzije i energetika koja izgleda ne radi kako treba. Ali što je važnije od toga, sastanak je trebalo da otvori diskusiju za razvoj daljeg dijaloga. Čini se da nije bilo napretka ni po jednoj od ovih tačaka, ali nova dinamika obećana u dijalogu nas brže vodi ka dogovoru", dodao je on.

Imeri napominje da je Kurti do sada nekoliko puta pokušavao da promeni fizionomiju i dnevni red dijaloga, a da je na brži dijalog i dogovor uticala krhka bezbednosna situacija koju komplikuje ruska agresija u Ukrajini, ali i povećani regionalni problemi, posebno u Bosni i Hercegovini, koji govore o krhkosti odnosa između zemalja regiona i potrebu postizanja mira kroz bližu regionalnu saradnju.

Prema njegovim rečoma čini se da do 1. septembra stranke imaju jasan zahtev da moraju da nađu dogovor za registarske tablice i dokumenta koji će ovo pitanje jednom zauvek zatvoriti.

On smatra i da Srbiji odgovara da ne dođe do rešenja, kao i da predsednik Srbije želi da odugovlači dijalog na neodređeno vreme, dok ne ostvari sve svoje zahteve.

"Vučić je zainteresovan da dobije nešto što bi mogao da 'proda' pred javnim mnjenjem u Srbiji. Dakle, nešto što bi mogao nazvati pobedom. Mislim da je najvažnije za potencijalni razvoj koji može da se desi u regionu, da Srbija promeni stranu, da pređe sa tesne veze sa Rusijom na veće približavanje Zapadu. Čini se da je to glavna zapadna investicija u Srbiji. To će promeniti region uopšte, ali i odnose Kosova i Srbije", kaže Imeri.

Za bivšeg člana stranke, sada premijera Aljbina Kurtija, Imeri kaže da je u početku bio kreativniji, da ga sada proganjaju formalnosti i tehničke karakteristike samog procesa, koji datira mnogo pre njega.

"Tako da je u početku imao proaktivnu ulogu sa predlozima dok se sada produbio u raspravi o prethodnim tačkama i ubrzanju implementacije prošlih sporazuma", objašnjava Imeri.