Institut pravde: Preteći govor političara neprihvatljiv, stranke da poštuju odluke suda

Kosovski institut za pravdu
Izvor: GazzetaExpress

Kosovski institut pravde reagovao je na preteći govor predstavnika političkih subjekata upućen liderima ustavom definisanih institucija, navodeći da je takav način ophođenja neprihvatljiv, prenosi Gazeta Ekspres.

U saopštenju Instituta se dodaje da političke stranke svojim zalaganjem moraju dokazati da imaju za cilj poštovanje vladavine zakona, sprovođenjem i poštovanjem odluka pravosudnih instanci i drugih institucija, a ne pretnjama i neprihvatljivim rečnikom njihovih lidera.

Institut podseća predstavnike i političke subjekte da izraze nezadovoljstvo prema institucijama samo ustavnim i pravnim sredstvima.

"Kosovski institut za pravdu podseća političke stranke i njihove predstavnike da svako ko je nezadovoljan odlukama ustavnih i pravnih institucija može da ih izrazi samo ustavnim i zakonskim putem, koristeći zakonska sredstva. U ovoj osetljivoj fazi kroz koju prolazi država suočena sa pandemijom kovid -19, kao i izazovima u organizovanju prevremenih izbornih procesa, pozivamo političke stranke da se uzdrže od neadekvatnog govora, posebno pretećeg. Takav govor je neprihvatljiv i krši principe demokratije u zemlji“, ističe se u saopštenju.

Institut za pravdu je reagovao na izjavu člana Pokreta Samoopredeljenje Glauka Konjufce koji je izjavio da predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka utiče na odluku te institucije kada je u pitanju Aljbin Kurti.

“Osoba koja utiče na CIK,  sugestivno čak i protiv Aljbina Kurtija je Valjdete Daka“, rekao je Konjufca za RTV “Dukagjin”.

Sudski savet Kosova juče je CIK-u dostavio listu sa imenima 47 kandidata kojima neće biti dozvoljeno da se kandiduju na izborima 14. februara. Među njima je i kandidat za premijera Pokreta Samoopredeljenej Aljbin Kurti.