Isa Mustafa: Kurti i Osmani u želji da pokažu mišiće izgubili ono malo suverenosti na Kosovu

Isa Mustafa
Izvor: Reporteri

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa istakao je da je Kosovo svaki put kada je na severu delovalo bez koordinacije sa SAD, doživelo neuspeh, i dodao da su kosovska predsednica i premijer Vjosa Osmani i Aljbin Kurti u želji da, kako je naveo, "pokažu mišiće izgubili i ono malo suverenosti na severu Kosova", prenosi Ekonomija onlajn.

"U ovom trenutku je teško praviti analize. Svaki put kada je pokušano da se deluje na severu bez prethodne koordinacije i podrške sa SAD (posebno), to je osuđeno na neuspeh. Kurti i Osmani su hteli da pokažu mišiće, da se pozovu na suverenitet i zakone, da zgaze sve što je urađeno u prošlosti i srušili su za dva dana čak i krhki suverenitet koji je tamo dostignut", rekao je Mustafa.

On je naveo da Kurti i Osmani, tek nakon što su "potpuno zabrljali, traže od Kfora da interveniše i otvori im puteve".

"Sada, kada su razmislili, zahtevaju da im Kfor otvori puteve. Kfor nije u ratnoj misiji već u mirovnoj misiji na Kosovu, prema Rezoluciji 1244. Razumljivo je da ova misija ne preduzima radnje koje bi stvorile teren za sukob", rekao je Mustafa.

Bivši premijer je ultimatume NATO-u poslanika i pristalica opozicije nazvao "glupima".

Prema njegovim rečima, "glupi ultimatumi koji su poslanici i pristalice vlasti postavili NATO i spiskovi sa Srbima koje treba hapsiti, jačaju logiku Kfora da održi ovo stanje krhkog mira".

Smatra da za nastalu situaciju na severu nema drugog rešenja, osim vraćanja dijalogu.

Navodi da su nedavni postupci Vlade i predsednice Kosova povodom izbora samo dokaz slabost Kosova.

"Ne vidim drugo rešenje osim da se obnovi dijalog. Naravno, bilo je i ima bandi i nasilnika na severu, ali svrstavanje u bande ne daje rezultate. U stvari, otkriva se slabost države, jer ih jednom nazove bandom i onda tragično odustane i preda im se, kao što je to bio slučaj sa izborima na severu", naglasio je Mustafa.

Prema njegovim rečima, "narcisoidnim liderima“ treba staviti do znanja da su Srbi sa severa i juga građani Kosova sa kojima treba komunicirati kao sa strateškim partnerima.

"Moćni i arogantni i narcisoidni lideri moraju biti svesni da su srpski lideri na Kosovu, na severu i na jugu, građani ove zemlje. Sa njima treba komunicirati, kao sa našim strateškim partnerima. Ako strateški partneri nemaju poverenja u zrelost vlade, ne može se očekivati da će delovati kao u prošlosti. Put je dijalog i razumevanje", zaključio je Mustafa.