Isa Mustafa: Tačijeva vlada je sporazum o ZSO poslala na ratifikaciju

Isa Mustafa
Izvor: Kosovo Online

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da se krivica za sporazum o Zajednici opština sa srpkom većnom ne može pripisati samo njemu, prenosi Reporetri.

Mustafa podseća da je prvi sporazum o osnivanju ZSO potpisao Hašim Tači kada je bio premijer, i da je ratifikovan sa 84 glasa u Skupštini.

„Bila je laž da su Tači i Enver Hodža zaista lagali, oni su otvoreno lagali. Potpisivanje prvog sporazuma u ​​kome je prvih šest tačaka za ZSO u njemu se kaže da se osniva, to je sporazum za osnivanje ZSO. On je otišao u Skupštinu i ratifikovan je sa 84 glasa i ratifikovan je zakonom, a zatim je Skupština ratifikovala sporazum zakonom i predsednik je potpisao zakon o ratifikaciji za prvi sporazum. Dakle, prvi sporazum je zakon, a ne samo sporazum“, izjavio je Mustafa.

Mustafa kaže da sporazum o ZSO nije potpisao.

„Mi nismo potpisali, potpisali smo principe. Zacrtali smo put kako se može napraviti statut ZSO i koji su putevi da taj statut bude u skladu sa Ustavom i da ZSO bude u skladu sa Ustavom. Međutim, Tači je to rekao u trenutku kada je počeo da traži drugo rešenje, korekciju granica. Ovde je bio neprincipijelan i nepošten jer postoji njegov potpis. Sporazum nije mogao da ide u skupštinu na razmatranje bez potpisa Tačija kao premijera i on ga je predložio Skupštini. Tačijeva vlada je taj sporazum poslala na ratifikaciju“, zaključio je Mustafa.