Island odoleo pritiscima: Bez rasprave o Kosovu na današnjem sastanku u Savetu Evrope

Savet Evrope
Izvor: Reporteri

Zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope nije se danas našao na dnevnom redu Komiteta ministara, a neće biti ni vanrednog sastanka ovog tela do kraja nedelje na kojem bi se razmatralo ovo pitanje, na čemu su insistirale države Kvinte, saznaje Kosovo onlajn.

Ambasadorka Islanda, koji predsedava Komitetom ministara uspela je da odoli pritiscima i da ne uvrsti zahtev Kosova za članstvo u dnevni red.

Neće biti ni vanredne sednice Komiteta ministara u petak, 21. aprila, na čemu su, kako saznajemo, najviše insistirale Nemačka i Italija.

Ambasadorka Misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović poručila je juče da zemlje Кvinte vrše veliki pritisak na Island, kao predsedavajuću zemlju Кomiteta ministara SE, da se pitanje članstva Кosova u toj organizaciji uvrsti na dnevni red.

Za sada se ne zna li će ovo pitanje biti uvršćeno na neku od redovnih sednica Komiteta ministara, koje se održavaju svake srede. Izvesniji je scenario da se o Kosovu neće raspravljati pre Samita Saveta Evrope, koji se održava 16. i 17. maja u Rejkjaviku.