Istraga sumnjivih transplantacija u Zagrebu - u slučaj uključen i donor sa Kosova

KBC Zagreb
Izvor: KBC Zagreb

Ministarstvo zdravlja Hrvatske privremeno je zabranilo program presađivanja bubrega živih donora koji nisu u srodstvu, zbog sumnje na prvi slučaj trgovine organima. U slučaj je umešan i donor sa Kosova, prenosi HRT.

Takođe, pominje se i donor iz Srbije, a dodaje se da su obojica nižeg socijalnog statusa.

Donori su, kako je navedeno, vozač kamiona nižeg socijalnog statusa iz Pančeva i pekar s Kosova koji je otac šestoro dece, a pacijenti su muškarci iz Hrvatske. 

Iz KBC Zagreb su na optužbe da je reč o trgovini organima odgovorili da se sve transplantacije sprovode po odobrenju Etičkog odbora KBC Zagreb.

"Sve transplantacije sprovode se po odobrenju Etičkog odbora KBC Zagreb. Sve preduzete aktivnosti i postupci identični su postupcima koji se sprovode u svim drugim transplantacionim centrima u Republici Hrvatskoj u kojima su se sprovodile transplantacije bubrega od živog nesrodnog donora", kažu iz KBC u Zagrebu.

U Hrvatskoj je moguće presađivanje organa živih donora koji nisu u srodstvu. Kontrole su stroge i podrazumevaju da nesrodni donori moraju da prođu specifično psihološko testiranje, odobrenje stručnog tima transplantacionog centra, kao i etičkog odbora zdravstvene ustanove u kojoj se vrši samo presađivanje, navodi HRT.

"Zakonodavac najstrožom kaznom do 10 godina sankcioniše transplantaciju organa posedovanjem ili posredovanjem ukoliko se zna da je osoba bila žrtva trgovine ljudima", rekla je za HRT pravnica Nevena Aljinović sa Odeljenja za forenziku u Splitu.