Istraživanje Galupa: Kosovo najveći "navijač" SAD, slede ga Poljska i Izrael

Zastava SAD
Izvor: eliajay

Prema podacima istraživanja koje je agencija Galup sprovela u više od 130 zemalja, najveći "obožavatelji", odnosno "fanovi" Sjedinjenih Američkih Država su Kosovo, Poljska i Izrael, prenosi Njusvik.

Istraživanje je rađeno u više od 130 zemalja tako što su upoređivani rejtinzi lidera SAD, Kine, Nemačke i Rusije, a anketa je rađena kako bi se saznalo raspoloženje javnosti usled pojačanih tenzija između SAD i Kine, kao i ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Galup je do konačnih podataka došao tako što je izračunao neto “odobravanje rukovodstava” zemalja koristeći razliku između procenata onih koji odobravaju i onih koji ne odobravaju lidere ovih država da bi izračunao koji je opšti utisak kod stanovništva u odnosu na globalne lidere.

Prema tim podacima najveća neto prednost SAD bila je na Kosovu - +78 bonusnih poena.

Ambasador Kosova u SAD Iljir Dugolji izjavio je za Njusvik da su SAD tokom više uzastopnih administracija “zadržale čvrstu podršku, prepoznajući naše težnje za razvojem i integracijom u evroatlantsku zajednicu kao slobodna i nezavisna zemlja”.

„Ali, što je najvažnije, izvan diplomatskih veza, međuljudski odnos između Kosova i Sjedinjenih Država je podjednako dubok. Ovaj odnos napreduje na zajedničkom verovanju u demokratske vrednosti. Narod Kosova gleda na Sjedinjene Države kao na svetionik slobode i demokratije, negujući ljubav prema Americi i njenom narodu koja prevazilazi generacije”, objasnio je Dugolji.

Američki ambasador u Prištini Džefri Huvenijer rekao je da su SAD ponosne što su podržale narod Kosova.

"Sjedinjene Države su ponosne što su podržale narod Kosova u unapređenju njihove suverene, multietničke i demokratske države. Ono što je narod Kosova postigao u 25 godina nakon brutalnog etničkog čišćenja Miloševićev režim i za 16 godina od pune nezavisnosti nije ništa drugo do izuzetan“, rekao je Hovenijer.

Prema istraživanju Galupa na drugom i trećem mestu američkih fanova su Izrael i Poljska sa +66, odnosno +59 poena.

Sa druge strane, Rusija i Iran su bile zemlje sa najnižim odobravanjem SAD, sa -82, odnosno -73.

Galupovi podaci pokazuju da SAD imaju koristi od posebno velike prednosti kada demokrata sedi u Beloj kući.

U 2016, poslednjoj godini na funkciji predsednika Baraka Obame, 50 odsto analiziranih zemalja bilo je u određenoj meri usklađeno sa SAD (Galup ih je kategorisao kao snažno, slabo ili samo usklađene).

Do 2017. godine, kada je predsednik Donald Tramp sedeo u Ovalnoj kancelariji, samo 14 odsto zemalja smatralo je da su usklađene sa SAD.

Ovaj broj se vratio nakon što je aktuelni predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost, a od 2023. godine odobrenje se skoro vratilo na nivo iz 2016. godine, sa 48 odsto zemalja koje su pozitivno usklađene.