Istraživanje: Više od dve trećine građana Srbije ne bi priznalo Kosovo zbog ulaska u Evropsku uniju

Mapa
Izvor: kodex.me

Da Kosovo nije izgubljeno smatra 46 odsto građana, 39 odsto smatra da jeste, a 15 odsto je neodlučnih, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta za evropske poslove, pod nazivom "Stavovi građana Srbije prema Kosovu".

U odnosu na prethodna istraživanja uočava se blagi trend pada odgovora da je Kosovo izgubljeno, navodi se u saopštenju Instituta.

Malo više od četvrtine ispitanika, njih 26 odsto, smatra da će ova Vlada priznati Kosovo, 52 odsto ispitanika smatra da aktuelna Vlada to neće učiniti, dok 22 odsto ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Pokazalo se da čak 75 odsto građana ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU, dok bi 13 odsto podržalo, a 12 odsto je neodlučnih.

Od ukupnog broja ispitanih, 45 odsto smatra da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suverenitet nad Kosovom, dok 38 odsto smatra da jeste moguće, a 17 odsto građana navodi da ne zna da odgovori.

Nešto više od polovine, odnosno 54 odsto ispitanika ne bi podržalo plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard, 21 odsto bi podržalo ovaj plan, dok četvrtina ispitanika nema mišljenje po tom pitanju.

Ukoliko bi se sutra održao referendum o nezavisnosti Kosova najveći broj ispitanika bi glasao protiv - 64,9 odsto, 13,6 odsto ne bi izašlo na glasanje, 12 odsto ne zna kako bi glasalo, dok bi 9,5 odsto glasalo "za".

Navodi se i da je u odnosu na prethodne istraživačke talase primetan blagi porast ispitanika koji bi glasali "za" na referendumu.

Ispitivanje je pokazalo da 68 odsto građana podržava uspostavljanje trajnog mira sa Albancima na Kosovu, 12 odsto je onih koji su protiv a petina ne zna da odgovori.

Istraživanje je vršeno od 29. marta do 7. aprila na uzorku od 1.207 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije.

sami
14. Jun 2021.
ko vas pita bre za kosovo gledate sanje sa otvorene oci nikad bre shvatite nikad serbske noge ovde
Žrtve Kosmeta
14. Jun 2021.
Tu su Srpske kosti, sa dok su one tu i mi smo tu. To je tako i tu promene nema.
Box
21. Jun 2021.
Neće noga ali srpski tenk hoće da kroči.
Spavaš li mirno,Sami?