Italijanski Kfor donirao medicinsku opremu Kliničko univerzitetskom centru Kosova

Rifat Ljatifi i italijanski komandant KFOR-a
Izvor: Kosovapress

Italijanski Kfor na Kosovu donirao je medicinsku opremu Klinici za pedijatriju i neonatologiju, koju je sa zakašnjenjem primio ministar zdravlja na Kosovu Rifat Ljatifi, prenosi Koha.

Ministru koji je kasnio nekoliko minuta su ambasador Italije na Kosovu Antonelo de Reu i ostali gosti poželeli dobrodošlicu.

De Riu je ocenio da je donacija deo pomoći njegove zemlje za efikasnije lečenje pacijenata na Kosovu.

"Italijanska vlada, posebno Ministarstvo spoljnih poslova, podržava zdravstvo na Kosovu od njegove nezavisnosti, uz kontinuirano finansiranje za povećanje efikasnosti zdravstvenog sistema na Kosovu, kako bi se omogućilo građanima Kosova da se leče unutar zemlje, bez potrebe da odlaze u inostranstvo radi lečenja. I to je ono što želimo da izbegnemo. Naši stručnjaci su radili zajedno sa lokalnim medicinskim osobljem, ceneći njihov visok profesionalizam", rekao je De Riu.

Italijanski general Luka Piperni naglasio je da je donacija potvrda odlične saradnje italijanskih i kosovskih institucija.

"Današnja donacija ima za cilj da unapredi zdravstveni sistem u Prištini, omogućavajući Klinici za pedijatriju i neonatologiju da ima osnovnu medicinsku opremu na stalnoj osnovi, da poboljša svoju sposobnost da pomogne deci kojima je potrebna medicinska pomoć, posebno u vezi sa kovidom-19 i neonatalnom terapijom", rekao je Piperni.

Ministar zdravlja Rifat Ljatifi izrazio je zahvalnost za vrednu donaciju.

"Pored ove pomoći, Italija je godinama pomagala zdravstvenom sistemu Kosova da pruži najkvalitetnije usluge, u cilju povećanja zdravstvenih kapaciteta, posebno u oblasti kardiohirurgije. Za ovo, posebno u dečijoj kardiohirurgiji, sada će obezbediti obuku hirurga, anesteziologa, medicinskih sestrara i infrastrukture sa neophodnom opremom za veoma važnu uslugu koja nam je zaista potrebna na Kosovu", rekao je Ljatifi.

Donacija sadrži infra-sto za pedijatrijsko intenzivno odeljenje sa dva respiratora, za tri režima rada, kao i dva transportna monitora sa pet parametara.