Ivanov: Briselski sporazum je propao jer njegova svrha nije ispunjena

Helena Ivanov
Izvor: Kosovo Online

Briselski sporazum je propao jer njegova svrha nije ispunjena, ocenila je za Kosovo onlajn povodom 11 godina od potpisivanja sporazuma u Briselu naučna saradnica u Istraživačkom centru Henri Džekson Helena Ivanov, podsećajući da je svrha sporazuma bila da se pronađe kompromisno rešenje između dve strane, što se nije dogodilo.

„Nažalost, mislim da od Briselskog sporazuma je jako malo toga implementirano u praksi. Možemo slobodno da kažemo da prosto svrha Briselskog sporazuma nije ispunjena i da je na neki način taj sporazum suštinski propao. Sa jedne strane, Srbi su napustili institucije, sa druge strane, ZSO nije formirana.  Iako daluje kao da se neki koraci čine da se ispune stvari koje su dogovorone Briselskim sporazumom, deluje mi da smo u praksi zaista i dalje daleko od ostvarivanja ključnih pitanja koje bi Briselski sporazum trebalo da reši“, rekla je Ivanov.

Ona ističe da ni odnos ljudi koji žive na Kosovu nije dobar.

„Vidimo da su tenzije vrlo često visoke, vidimo da je bilo nekoliko rundi eskalacija, od registarskih tablica, do Banjske. Prosto, ni sama situacija na Kosovu ni na koji način se nije supstantivno popravila. Tako da bih ocenila, na veliku žalost, da Briselski sporazum, ali ni svi drugi sporazumi, Ohrid, pa ponovo Brisel, još uvek nisu implementirani u praksi i da je situacija daleko od idealne“, ističe Ivanov.

Ona podseća da je poenta Briselskog sporazuma bila da se na neki način nađe kompromisno rešenje između dve strane, što kako ističe, od starta nije bio lak zadatak, jer su, kako je rekla, „Srbija i Kosovo dve strane sa potpuno suprotstavljenim interesima“. 

„Kosovo sa jedne strane želi apsolutnu nezavisnost i suverenitet, a Srbija sa druge strane odbija da nezavisnost prizna i da Kosovu da suverenitet. Dakle, pronaći nešto što bi moglo da bude zajedničko rešenje koje svima odgovora je od strarta bilo teško i mislim da su velike nade bile polagane u Briselski sporazum i činjenica da je Briselski sporazum potpisan jeste bila neki znak za otimizam da se tako neko rešenje našlo i suštinski verujem da su te odredbe bile ispunjene da bi stvari sada i na Kosovu, i u Srbiji, bile daleko bolje, verujem da bi i Albanci i Srbi na Kosovu živeli bolje, verujem da bi odnosi između ta dva etniciteta takođe bila mnogo bolja“, rekla je Ivanov.

Ističe da veruje da bi ispunjenje Briselskog sporazuma dovelo do bolje situacije, međutim, podseća da su se stvari u međuvremenu promenile. 

„Sada, sa ove distance, nakon 11 godina neispunjavanja, nakon svih eskalacija koje smo videli, nakon svih prepreka da se odnosi normalizuju koje smo videli pitanje je da li bi i ispunjenje svega onoga što je Briselski sporazum predvideo bilo dovoljno ili bi bili potrebni još neki dodatni koraci da se sve loše što se desilo prethodnih 11 godina ispravi“, ocenila je ona.