Izbori na Kosovu i u Severnoj Makedoniji istog dana, kako glasati na dva mesta?

Prevremeni izbori
Izvor: Večernje novosti

Centralna izborna komisija (CIК) našla se pred izazovom - kako će glasati birači koji imaju i makedonsko državljanstvo, pošto se istog dana, 17. oktobra, održavaju lokalni izbori i na Kosovu i u Severnoj Makedoniji, prenosi Ljajmi.

Severna Makedona ima iste procedure identifikacije birača kao i Kosovo, a to znači da bi biraču sa Kosova, ako bi glasao prvo u Severnoj Makedoniji, bilo problematično da glasa i na Kosovu, jer bi na njegovom prstu ostali tragovi spreja koji se prska na biračkom mestu.

Ova tema izazvala je raspravu na sednici CIK-a, a njeni članovi zatražili su od Sekretarijata CIK preporuku kako da se postupi u tim slučajevima. Glavni sekretar CIK-a Burim Ahmetaj rekao je da će preporuku doneti iduće nedelje. On je naveo da je bilo zahteva građana iz Kačanika i opštine Đenaral Janković, koji imaju državljanstvo i Kosova i Severne Makedonije da im se omogući da glasaju i na Kosovu i u Severnoj Makedoniji. 

Član CIK-a iz Alijanse za budućnost Kosova Ibrahim Seljmanaj rekao je da ovo pitanje ne bi trebalo da zabrinjava CIK, jer smatra da bi glasači trebalo da izaberu da li im je prioritet da glasaju na Kosovu ili u Severnoj Makedoniji.

Član CIK-a iz Pokreta Samoopredeljenje Sami Kurteši naveo je bi CIK trebalo da donese odluku o ovom pitanju, jer problem može da bude verifikacija ultraljubičastim zracima.