Izbori u Nemačkoj: SPD ispred CDU, Zelene u Bundestagu predstavlja i Aferdita Suka

Bundestag
Izvor: Tanjug

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i njen kandidat za kancelara Olaf Šolc osvojili su 25,7 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Nemačkoj, stekavši tako blagu prednost u odnosu na rivalsku Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU), pokazuju poslednji rezultati jučerašnjih izbora.

Stranka CDU Angele Merkel i njen kandidat Armin Lašet "skliznuli" su na istorijski minimum na saveznim izborima, sa osvojenih 24,1 odsto glasova.

Zeleni, predvođeni Analenom Berbok ostvarili su svoj najbolji rezultat, a prema prvim rezultatima su sa 14,8 odsto osvojili treće mesto, našavši se tako ispred liberala (FDP), koji su sa 11,5 odsto takođe ostvarili napredak.

Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) će po drugi put ući u parlament, sa osvojenih 10,3 odsto glasova, dok stranka Levica nije uspela da pređe census od 5 odsto za ulazak u parlament, osvojivši samo 4,9 odsto.

Odziv glasača na parlamentarnim izborima bio je 76,6 odsto, prenosi nemački list "Bild".

Zanimljivo je da će, kako prenosi Reporteri, Aferdita Suka poreklom s Kosova biti poslanica ispred stranke Zelenih.

Miodrag iz Peći
27. Septembar 2021.
Levicu su kaznili zbog svog stava o KiM.
zabeli ks
27. Septembar 2021.
Jel sada vam je jasno, kako se međunarodno probije mala do juče nepoznata Albansko Kosovo, čak u Zelene u Bundestagu dobiti Albanku Aferdita Suka sa Albanskog Kosovo. Mi kao mlada i neiskusna država i pod blokadom Srbije vrlo dobro se probijamo, radom. Ne samo Levica nego i mnogo druge partije koji su bili pod propagandom Srbije ili če se promjeniti ili če biti kažnjeni nestankom sa političke sene. Sjedeče su Belgija i Švajsarska gdje če se čuti direktni glas Albanaca, mimo srpski.