IZBORI U SAD: Bajden poveo u Pensilvaniji, Trampovi poručuju da izbori još nisu gotovi

bajden tramp
Izvor: Kosovo Online

Pošto je demokratski kandidat Džo Bajden preuzeo vođstvo u Pensilvaniji, jednoj od ključnih država za pobedu na izborima, izborni štab republikanskog kandidata Donalda Trampa oglasio se porukom da "izbori još nisu gotovi".


Trampov štab: Ovi izbori još nisu gotovi

Američki sajt Disižen Desk već je proglasio Bajdenovu pobedu, ali televizijske mreže i agencija AP još uvek su uzdržane u prognozama, jer je preostalo da se prebroji još hiljade glasova.

"Lažna projekcija Džoa Bajdena kao pobednika je zasnovana na rezultatima u četiri države koji su daleko od konačnih", navela je Trampova kampanja u saopštenju, prenosi Indipendent.

Dodaju da će zatražiti novo prebrojavanje u Džordžiji gde je Bajden takođe preuzeo vođstvo, a napominju da je neregularnosti bilo i u Pensilvaniji.

Prema Si-En-Enu, odnos u elektorskim glasovima trenutno iznosi 253 – 213 u korist Džoa Bajdena. Televizija Foks, koja je inače naklonjena Trampu, proglasila je pobedu Bajdena u Arizoni, pa prema njima on ima 264 elektorska glasa i fali mu još samo šest.

Iščekuju se konačni rezultati u Pensilvaniji, Džordžiji i Nevadi.

U Nevadi Bajden ima blagu prednost od oko 12.000 glasova, ali pravila u toj državi omogućavaju biračima da svi glasovi koji stignu budu prebrojani sve do 10. novembra, javio je dopisnik RTS-a iz Vašingtona.

Kada je reč o Džordžiji, tamo je razlika veoma mala, a ostalo je da se prebroji oko 50.000 glasova.

Donald Tramp je najavio da će tražiti ponovno brojanje glasova u Mičigenu i Minesoti, a najveća bitka vodi se za Pensilvaniju.

Okrug Aligejni u Pensilvaniji, koji ubuhvata Pitsburg i okolinu, do petka posle podne je obustavio brojanje glasova pošto je savezni sud naložio da se "sa strane" ostavi 29.000 glasačkih listića, koji su poslani biračima sa pogrešnim informacijama.

Hiljade glasača u okrugu Aligejni dobilo je neispravne glasačke listiće, koji su zatim zamenjeni. Uz to, sporno je još 6.800 listića koji su u transportu oštećeni, ili su u centre za brojanje dospeli bez koverti.

Razlog odlaganja, tvrde u lokalnoj izbornoj komisiji, je pokušaj da se utvrdi da li među tim listićima ima duplikata.

Donald Tramp je izneo tvrdnje o pobedi i optužio demokrate da pokušavaju da sprovedu izbornu krađu. Džo Bajden nije proglasio pobedu, ali je rekao da je uveren da je na kursu pobede nad republikanskim rivalom.

Put za Donalda Trampa je da pobedi u Džordžiji, gde trenutno vodi za 12.000 glasova, i Pensilvaniji, gde ima prednost od 108. 000 glasova, kao i da pretekne Bajdena u Ariozni (zaostaje za 68.000) ili u Nevadi (zaostaje 11.400).

Predstavnici Trampove ampanje uložili su nekoliko tužbi. Bajden je, s druge strane, na Tviteru pozvao narod na strpljenje.

Bajden: Svaki glas mora da se prebroji

 Svaki glas mora da se prebroji, poručio je u četvrtak na Tviteru demokratski predsednički kandidat Džo Bajden, u vreme kada nekoliko ključnih saveznih država i dalje broji glasove.

Bajden je, uz to, okačio kratak vodeo snimak, koji izgleda prikazuje ljude koji su glasali na predsedničkim izborima u SAD.

Tramp se oglasio nakon Bajdena: Zaustavite brojenje

Zaustavite brojanje, poručio je republikanski kandidat i aktuelni predsednik Donald Tramp nakon što je njegov protivkandidat iz redova demokrata Džo Bajden zatražio da se prebroji svaki glas na izborima.

Oba kandidata oglasila su se na Tviteru, u vreme kada se glasovi broje u nekoliko ključnih saveznih američkih država.

Rezultati izbora, međutim, još nisu poznati u Arizoni, Džordžiji, Nevadi, Severnoj Karolini, Pensilvaniji i Aljasci.

Protesti i sukobi na ulicama

U više američkih gradova nakon predsedničkih izbora došlo je do protesta pristalica republikanaca koji zahtevaju da se glasanje zaustavi, dok simpatizeri demokrata pozivaju zvaničnike da "prebroje svaki glas".

U Njujorku su hiljade prodefilovale pored ukrcanih luksuznih prodavnica na Petoj aveniji Menhetna, dok predsednička trka i dalje traje, a glasački listići se broje u ključnim državama, piše Gardijan.

Kako prenosi USA Today, protesti su pretežno mirni ali je povremeno dolazilo do napetosti i uzavrelih emocija.

Snage reda prijavile su "veliku štetu" u Portlandu, a haos je zavladao i u delovima Mičigena, ključne države u izbornoj trci.

Trampov advokat Rudi Ðulijani saopštio je da je krenuo u Pensilvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate u toj državi koja se smatra važnom za ishod izbora u SAD.

On tvrdi da tamo demokrate hoće da "pokradu" izbore i da je u toku "velika prevara.

Bajden: Verujemo da ćemo biti pobednici kad se glasanje završi

Demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je večeras da volja naroda i samo ona odlučuje ko će biti predsednik Sjedinjenih Država.

"Nisam ovde došao da proglasim da smo pobedili, već da kažem da kad se prebrojavanje završi, verujemo da ćemo biti pobednici", rekao je Bajden, prenosi Rojters.

OEBS je saopštio da je predsednički kandidat Donald Tramp za vreme predizborne kampanje u više navrata zloupotrebljavao službeni položaj kako bi ostvario političku korist.

Kako navode, Tramp je bez ikakvih dokaza saopštavao o navodnim falsifikovanjima izbornog procesa u SAD.

Poruke iz Bajdenovog štaba: Već je pobedio

Menadžer Bajdenovog izbornog štaba izjavio je da veruje da je demokratski kandidat na putu da pobedi na izborima i tvrdi da je već pobedio u Viskonsinu.On je rekao da će Bajden do kraja dana imati preko 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobedu, kao i da bi pobedio kada bi se sada prestalo sa brojanjem glasova, prenosi Rojters.

Još uvek aktuelni predsednik SAD Donald Tramp ponovo se oglasio na Tviteru, a ovoga puta kako bi ukazao na brojanje glasova u korist demokratskog kandidata u tri ključne države - Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu. Kako navodi "svuda pronalaze glasove za Bajdena" i trude se da nadomeste razliku koju Tramp ima u Pensilvaniji, a koja, prema njegovim navodima, iznosi 500.000 glasova.

Trampov štab očekuje pobedu

Izborni štab američkog predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa saopštio je danas da će zakonskim putem nastojati da se obezbedi prebrojavanje legalnih, a ne nelegalnih glasova, i da očekuje da će pobediti, dok glasanje u ključnim državama i dalje traje. "Ako izbrojimo sve legalne glasačke listiće, mi pobeđujemo, predsednik pobeđuje“, rekao je Bil Stepien novinarima tokom konferencijskog poziva.

Put do 270: Šta kome treba?

Kandidat demokrata Džozef Bajden trenutno ima 238 elektorska glasa, dok njegov suparnik i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp ima 213, prema projekcijama.

Za Trampa, najjednostavniji put do 270 glasova jeste ukoliko pobedi u Pensilvaniji koja nosi njih 20 i još tri države. Ukoliko se to ne desi, Tramp mora da pobedi u preostalih pet država (Mičigen, Viskonsin, Nevada, Džoržija i Severna Karolina).

Najlakši put njegovog protivnika Džozefa Bajdena takođe vodi preko Pensilvanije, a u tom slučaju bi morao da pobedi i u Mičigenu kako bi osvojio 36 glasova koliko ove dve savezne države nose (potrebno mu je 32 glasa). Realniji scenario je da Bajden završi na okruglo 270 glasova pobedom u tri države - Mičigenu, Viskonsinu i Nevadi. Takođe, pobeda u jednoj od dve države koje su najviše privržene republikancima od preostalih šest (Severna Karolina i Džordžija) označila bi gotovo sigurnu pobedu Bajdena.

Tramp ide na Vrhovni sud

Četiri države - Pensilvanija, Viskonsin, Mičigen i Džordžija - ostavile su na desetine hiljada glasova po strani, čime su usporili trku za Belu kuću, prenosi CNN. Izborna komisija u pojedinim državama je rešila da prekine sa brojanjem i nastavi sa radom u sredu, odnosno, od 16 sati po našem vremenu.

Tramp je najavio da će podneti žalbu Vrhovnom sudu SAD, jer kako kaže, glasovi koji su poslati poštom još uvek pristižu, iako su izborna mesta zatvorena. On zahteva da se glasovi koji stignu nakona zatvaranja ne računaju. Ti glasovi mogu promeniti tok izbora u Pensilvaniji gde Tramp za sada vodi sa značajnom razlikom, a koja donosi 20 elektorskih glasova.

"Nismo očekivali da ćemo pobediti u Floridi, a bili smo ubedljivi. Osvojili smo Ohajo, Teksas, osvojićemo Džordžiju, gde ne mogu da nas stignu, isti slučaj je i sa Severnom Karolinom. Najvažnije je da vodimo u Pensilvaniji ubedljivo. Mičigen je naš, kao i Viskonsin. Kažu, izgubili smo Arizonu, ali to nije još završeno. Možda ćemo je izgubiti, ali razlika nije velika. Bez obzira da li pobedili ili izgubili, znao sam da ćemo ići na sud. To sam rekao prvog dana kada su demokrate počele da insistiraju na ranom slanju glasova putem pošte. Bili smo spremni da slavimo danas, i osvojili smo pobedu, ali smo prisustvovali velikoj prevari za našu naciju. Ovo je tužan momenat za mene", zaključio je Tramp.

Teksas za Trampa

Prema najnovijim izveštajima američkih medija Tramp je dobio izbore u Teksasu, koji mu je doneo 38 elektorskih glasova, što je značajno smanjilo prednost koju je imao Bajden.

Tramp koji je najavio uskoro obraćanje javnosti, prethodno je na Tviteru objavio je da će pobediti na izborima i optužio je demokrate da pokušavaju da pokradu izbore.

"Nikada im to nećemo dozvoliti", poručio je Tramp i dodao: "Velika pobeda za reizbor!".

Tramp je to napisao na Tviteru odmah nakon Bajdenovog kratkog obraćanja biračima, prenosi RTS.

Kandidat demokrata Džozef Bajden rekao je da bi konačni rezultate izbora mogli da budu poznati danas i toku dana ili kasnije. Međutim, istakao je da je on optimista kada je reč o njegovoj kampanji.

Kako je naveo, izbori neće biti gotovi, dok se sve ne prebroji. Dodao je da je ubedljiva kampanja doprinela tome da pobedi u Arizoni i da je optimista kada je reč o Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji.

Bajden dobio Minesotu, Tramp Ohajo i Ajovu

Televizijska mreža Foks i agencija Asošiejted pres izveštavaju da je Bajden dobio izbore u Minesoti, saveznoj državi iz koje su krenuli protesti zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Minesota Bajdenu donosi 10 elektorskih glasova. U toj državi Bajden je osvojio 53,09 odsto glasova, a Tramp 44,92.

Tramp je dobio Ohajo, koji mu donosi 18 elektorskih glasova, kao i državu Ajova koja donosi 6 elektorskih glasova.

Amerikanci su juče glasali za izbor 46. predsednika SAD. Analitičari očekjuju rekordnu izlaznost. Ove izbore obeležio je i veliki broj glasova birača poslatih poštom, kako se procenjuje čak 90 miliona, pa bi po pojedinim procenama prebrojavanje glasova moglo da potraje i nekoliko nedelja.

Trenutne rezultate izbora za predsednika SAD možete pratiti ovde.

213

253