Izbori u Velikom Trnovcu se ne poništavaju, koalicija Albanaca ulazi u Skupštinu Srbije

N1
Izvor: N1

Izbori na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu neće biti poništeni pa će Koalicija Albanaca Doline imati jednog poslanika u novom sazivu Skupštine Srbije, odlučila je Opštinska izborna komisija (OIK) koja je odbila žalbu Socijalističke partije Srbije, prenosi portal Bujanovačke.

Osam članova OIK bilo je protiv žalbe, a pet za žalbu socijalista koji imaju 72 sata da podnese žalbu Republičkoj izbornoj komisiji.

Ukoliko i RIK odbije tu žalbu, Koaliciju Albanaca dolinme u Skupštini će predstavljati Šaip Kamberi.

Za poništavanje izbora glasali su članovi iz SPS, SNS i Saveza vojvođanskih Mađara.

Protiv su bili predstavnici albanskih stranaka i član OIK sa liste Muftijin amanet i predstavnik Romske stranke.

Predstavnici koalicije NADA, radikali i Zavetnici nisu glasali iako su bili prisutni, a sednici nisu prisustvovali predstavnici koalicija Moramo i Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Kako se navodi, ovom odlukom OIK u Bujanovcu otvoren je put za proglašenje konačnih rezultata izbora 3. aprila, a zatim i za formiranje parlamenta i Vlade Srbije, iako SPS ima pravo žalbe Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 72 sata.

Prema zakonu, RIK u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.