Izetbegović: Ne mogu se izjednačiti prava Srba u BiH i prava Albanaca na Kosovu

Bakir Izetbegović
Izvor: Reporteri

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da je Srbija dokazala da nema pravo da vlada nad Kosovom, prenosi Tanjug.

“Država Srbija je dokazala da nema pravo vladati nad Kosovom. To su oni sami sebi uradili kada je Kosovo u pitanju. Kosovo je bilo autonomna oblast, Republika Srpska je jedan entitet zahvaljujući Ustavu koji se sutradan može promeniti, a ne zahvaljujući Dejtonskom mirovnom sporazumu. To dvoje se ne može porediti”, rekao je Izetbegović, prenosi N1.

Govoreći o odnosu Srbije prema BiH, Izetbegović je naveo da je poznato da je srpska strana predvođena Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem “etnički očistila od nesrba pola teritorije BiH”.

“Napravila je logore, silovala i ubijala, porušila sve tragove postojanja dva druga naroda. Ista ta strana i režim je isto zlo napravilo na Kosovu i u BiH. Nemaju istorijskih, moralnih, niti pravnih činjenica na koje se mogu pozvati i izjednačiti prava Srba u BiH i prava Albanaca na Kosovu”, tvrdi Izetbegović.

On smatra da bi Srbija trebalo da doživi katarzu i konačno se suoči s onim što je uradila i izvini se i Bosni i Hercegovini i Kosovu.

becir
23. Jun 2021.
nema pravo ni na vojvodini jos malo i to ce zaversiti
Miodrag iz Peći
23. Jun 2021.
Hej, zaboravio si i Sandžak... Svi separatisti u Eks Yu državama su gurali kosovske Albance da rušeći Srbiju ruše SFRJ. I svi su se odvojile i ostvarile svoje države jedino još Mosovo čeka da ga Srbija priznsjući ga ostvari san još od prizrenske lige i Bujana.
Ali sada je Srbija jača, ekonomski nezavisnija i vojno nsjsča država u jugozapadnoj Evropi. U Srbiju ulažu najveće svetske ekonomske sile: Amerika zapošljava 80.000 radnika,. Nemačka 60.000, Kina i Koreja po 30.000. Rusija gradi železnice po kijoj jezde ruski i austrijski vozovi 200 km. na sat. Autoputove grade Azerbejdžanci i američko turska kompanija i šta mislite da će svi oni žrtvovati svoje investicije za rad tamo nekog Kosova Republjik...
Dakle. Ako može Republjik Kosova može i Republika Srpska. Ako mogu dve albanske države mogu i dve srpske. Kosovo možda može opstati ali samo pod 1. Eksterotijalnost SPC i njenih metoha po vatikanskom modelu. Pod dva vraćanje četiri opštine severno od reke Ibar i to Zubin Potok, Severna Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić sa sve Jezerom Gazivode kao i
ZSO +++ za preostalih 6 srpskih opština i plus Gora koja je nacionalno, jezički i kulturno najsličniji Srbima ako ne i islamizurani Srbi. Čak su veći Srbi nego Bošnjaci jer su sačuvali praznike SPC: Božić, srpsku novu godinu (Vasilicu) i Đurđevdan.
Ah, da. I Severna Crna Gora će po ugledu na ZSO +++ ostvariti autononomiju i tri primorske opštine Budva, Kotor i Tivat a kod Surotine će Republika Srpska izaći na more.
Moi
24. Jun 2021.
Bravo Izetbegoviç
Lio
24. Jun 2021.
Miodrag Peja bravo kbs
Driton G
24. Jun 2021.
Eee Miodrage Peja, Zaboravio si jos da te neko salje na more neki dan!
Jesi li ti svestan covece da ste vi bombaridrana zemlja za zlocine i Genocid i to u diva navrata (BiH i Kosovo), i okruzeni ste sa neprijateljima koje ste ih sami stvorili nasilnickom politikom a i dalje se ponasate kao da nista desilo se nije! Cak sta, trazite da i ostali trebaju se tako ponasati.
Bojan K
21. Jul 2021.
Ma dogovoreno, samo kazite. Svi da, se vratite u okrilje Matice Srbije, posto niste neko ko zna da se ponasa samostalno.