Izraeli: Tragovi islamske revolucije iz BiH danas na Kosovu i u Sandžaku

Rafael Izraeli
Izvor: vidovdan.org

Predsednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine Rafael Izraeli, ocenio je da je rat u Bosni i Hercegovini bio "islamska revolucija" i da su ga finansirale arapske zemlje, a da su "učestovale mnogobrojne radikalne islamske falange iz celog sveta", pišu Večernje novosti.

Rafaeli je istakao da se tragovi toga danas vide na Kosovu i u Sandžaku.

U Sarajevu, tokom poslednjeg rata u Bosni i Hercegovini, ubijeno je oko 3.000 srpskih civila, a oko 1.700 je teško ranjeno, prenosi Tanjug.

Muslimanske snage su formirale čak 211 logora i kazamata za zatočene Srbe, a dve trećine ubijenih i ranjenih Srba nije imalo nikakve veze sa ratnim dešavanjima, navodi list.

Ovo je samo delić izveštaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine, koji je krajem nedelje ustalasao ceo region.

Dokument na 2.500 stranica izradila je medunarodna ekspertska grupa - Rafael Izreli (Izrael), Viktor Bezručko (Rusija), Darko Tanasković (Srbija), Lorens Frenč (SAD), Ðuzepe Zakarija (Italija) i Patrik Bario (Francuska).

Komisija je osnovana po odluci Narodne skupštine Republike Srpske od 14. avgusta 2018. godine, a u sadašnjem sastavu radi od marta 2019.

Prvobitno je bilo planirano da se posao obavi za godinu dana, ali zbog obimnog materijala, Komisija je neprestano radila punih 18 meseci.

U razgovoru za "Večernje novosti", prvo čovek ovog tela, Rafael Izraeli, profesor sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, stručnjak za terorizam i islamski radikalizam, ukazuje da je izveštaj plod velikog rada nezavisne istraživačke grupe i dodaje da je cilj bio da se rasvetle zbivanja u ratnom Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

"Kada sam se potpisao iza 1.250 stranica materijala na sedam poglavlja, osetio sam neki vid olakšanja, jer sam bio svestan da se, kada su sarajevska zbivanja u pitanju, dogodila velika travestija pravde", rekao je Izraeli.

Kako je istakao, muslimani su, kao i svugde kada su u pitanju sukobi u svetu, predstavljeni "kao sveci koji rade samo dobre stvari, dok su Srbi oslikani kao izrazito loši".

"Mi se u izveštaju čak nismo određivali ko je bio dobar, a ko loš u tom ratu, jer je prava slika da su u tom ratu obe strane ubijale, i to mngo. Ali, ako je istina da su Srbi u Srebrenici počinili zločin nad muslimanima, istina je da su u Sarajevu i mnogim drugim mestima Srbi bili veće žrtve", dodao je on.

Zaključak dokumenta je da je rat u BiH izazvao bošnjačko-hrvatski referendum iz 1992. godine, na kojem Srbi nisu učestvovali, kao i da je muslimanska vojska izvršila agresiju na JNA.

"Mi smo rat devedesetih godina u BiH tretirali kroz istorijsku prizmu celog 20. veka kada su u Drugom svetskom ratu, muslimani i Hrvati takođe zajedno bili protiv Srba i učinili mnogobrojne zločine nad svojim komšijama. Rat devedesetih nije bio odvojeni događaj od prethodnog rata, već se može reći da je njegov nastavak. Novo je što se u ove sukobe uključio muslimanski faktor i što su protiv Srba bili zajedno muslimani i Hrvati, iza kojih je stajao Zapad i Amerika", kaže Izraeli.

Da bi napisao Poglavlje tri ovog dokumenta, Izraeli naglašava da je putovao mnogo po centralnoj Srbiji i Kosovu i Metohiji.

"Tačno je da je rat u BiH bio i islamska revolucija, u kojoj su učestvovale mnogobrojne radikalne islamističke falange iz celog sveta i koju su finansirale arapske zemlje. Tragovi islamske revolucije Alije Izetbegovića očigledni su danas u Sandžaku i na Kosovu. Nije iznenađenje da su Srbi morali da napuste Sarajevo 1996. godine jer im nije bilo mesta u tako radikalizovanom islamskom okruženju", zaključio je Izraeli.

Poslednji Janjičar
18. April 2021.
Shabat Shalom gospodine Rafael Izraeli ...

Ako ne danas u toku ovih dana na ovu temu ću Vam napisati par reči.

Naša analiza događaja malo se razlikuje od Vaše iz razloga zato što Vi iz grupe semitskih naroda pokušavate da Vaše probleme ili sukobe prenesete preko drugih.

Spremam sam da se sastanem sa svom šestoricom ovih eksperata gde god oni požele da im dokažem da za neke stvari nisu u pravu.

Ne morate objaviti komentar, ukoliko Vam nije po volji ...
Poslednji Janjičar
18. April 2021.
Hvala za objavljeni komentar.

Ukoliko želimo ili želite da imamo Mir među zavađenim stranama moramo biti objektivni, nikako subjektivni.

Sve do početka raspada bivše države bilo je relativno mirno.

Kada su počeli unutrašnji sukobi na relaciji jedni protiv drugih, u početku nije bilo "dobrovoljaca" sa strane.

Vremenom apetiti će rasti, tako da ćemo imati pojavu ne malog broja dobrovoljaca sa prostora bivšeg SSSR-a na strani Pravoslavnih kao i dolazak onih koji su ispovedali Islam na stranu Muslimana u BiH.

Takođe dobrovoljaca na strani Pravoslavnih Srba za vreme sukoba na Kosovu je bilo.

Ovu temu istražujem / istražujemo dosta dugo vremena, detalje neću / nećemo iznositi.

Zato smo Vam i predložili IDEJU kako da rešite problem na Balkanu.