Izveštaj EP o Kosovu: Traži se formiranje ZSO i vizna liberalizacija

Evropski parlament
Izvor: Flickr

Evropski parlament usvojio je danas, sa 469 glasova "za", 96 glasova "protiv" i 72 uzdržana, izveštaj evroposlanice Viole fon Kramon o Kosovu, prenose Večernje novosti.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Evropski parlament ponavlja važnost "konstruktivnog angažovanja" obe strane na postizanju pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i podseća na neophodnost primene svih do sada postignutih sporazuma u dijalogu, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština. 

Usvojenim izveštajem, koji je tako dobio formu ovogodišnje Rezolucije Evropskog parlamenta o Kosovu, ponavlja se poziv EU da usvoji odluku o bezviznom režimu za građane Kosovo.

Ponovo se izrazava i žaljenje zbog činjenice da pet država članica EU još nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i one se ponovo pozivaju da to učine.

Evropski parlament usvojenim dokumentom u potpunosti podržava zahtev Prištine za prijem u Savetu Evrope, prima k znanju nameru Kosova da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji u toku ove godine, ali i upozorava da za Prištinu ”ne postoji brza procedura” i da je normalizacija odnosa sa Srbijom neophodna da bi Kosovo napredovalo u evrointegracijama.

Evroparlamentarci izrazavaju žaljenje zbog odluke Prištine da onemogući glasanje na teritoriji Kosova na srpskim izvorima održanim 3. aprila.

Kosovo je pohvaljeno od strane Evropskog parlamenta zbog usklađivanja sa pozicijama EU i sankcijama protiv Rusije.