Janjić: Obilaznica oko manastira rešenje, sa tim se 2014. složili međunarodni predstavnici i Tači

Iguman Sava i komandat KFOR-a
Izvor: Manastir Visoki Dečani

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić saopštio je da bi zaobilazni put oko specijalne zaštićene zone manastira Visoki Dečani omogućio nastavak radova na auto-putu Dečani-Plav.

On je na svom Fejsbuk profilu predstavio mapu obilaznice oko manastira koja bi, prema njegovom mišljenju, omogućila nesmetanu gradnju puta Dečani-Plav.

Janjić je naveo da su ovu ideju još 2014. godine podržali međunarodni predstavnici i kosovski predsednik Hašim Tači koji je tada bio premijer.

“Zaobilaznica oko zaštićene zone manastira omogućila bi normalan nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav. Lokalni put kroz zaštitnu zonu ostao bi od posebnog karaktera, uz ograničenja teškog saobraćaja, brzine i odgovarajuće širine. Ovo rešenje podržali su međunarodni predstavnici na Kosovu, manastir i tadašnji premijer Tači 2014. godine. Naime, ovo je jedino rešenje u okviru postojećeg Zakona o specijalnim zaštitnim zonama”, istakao je Janjić.

Iguman manastira Visoki Dečani ističe da manastir nikada nije bio protiv izgradnje puta, ali da se zakon ne sme kršiti.

“Manastir nikada nije bio protiv puta prema Plavu ali, kao ni međunarodni predstavnici, nismo mogli podržati kršenje Zakona o posebnim zaštićenim zonama. Optužiti manastir da izgradnja puta zavisi od nas je besmislica. Na kraju krajeva, ovo je zakon koji je odobrio parlament Kosova, a lokalne institucije bi trebalo da rade na njegovom sprovođenju, a ne na njegovom kršenju”, poručio je Janjić.

 

British
17. Avgust 2020.
Onda neka bude ispostovano po dogovoru íz 2014.
Problem je da siptari u Briselu potpisu sve I sutra dan opisuju své potpisano toalet papír.
E ako ne postujete internacionalne organizacija nemoze te da bude te deo njih.
Dobro resenje íz 2014drzimo se toga.