Janjić: Tim Lajčaka nepripremljen za dijalog Beograda i Prištine

Dušan Janjić
Izvor: © Kosovo Online

Analitičar Dušan Janjić ocenio je da je za odlaganje dijaloga između Beograda i Prištine kriva Evropska unija, jer radi još po staroj metodologiji Federike Mogerini, i istakao da je birokratija EU vezana za svoje "šeme", umesto da se posveti trenutnim problemima i situaciji, prenosi Televizija N1.

"Ima nešto što bi Lajčak prvi trebalo da spomene, a to je nepripemljenost njegovog tima. Oni su ušli u postupak sa istom metodologijom sa kojom je radila Mogerini. Nisu shvatili da se desila epidemija, da se desio zastoj od 20 meseci zbog taksi, snažna intervencija Amerike u ceo proces i da se politička situacija na Kosovu dnevno menja", smatra Janjić i dodaje da biroktatija u Briselu treba da počne da razmišlja prilagođeno situaciji, a ne o svojim šemama.

Prema njegovim rečima, dosadašnje iskustvo sa pregovorima u Briselu je pokazalo da se postupak nepotrebno razvlači.

"Ovo odlaganje je dobrodošlo. Vreme je da stave manje ambiciozne agende, jer je agenda koju je stavio Lajčak - međusobna potraživanja, imovina i finansija, a Zajednica srpskih opština je još uvek neizvršena obaveza", kaže on.

Prema njegovim rečima, na osnovu ponašanja pojedinih političara i pisanja medija "Beograd počinje da upada u Miloševićevsku zabludu", jer ostavlja Evropsku uniju sa strane u ovom procesu.

"Briselski dijalog je broj jedan, to je obaveza koju je Srbija prihvatila u UN na svoj predlog i predlog Ujedinjenih nacija. Američka inicijativa je dobrodošla, donela je neke rezultate, ali ona se u naslovu direktno drži 'ekonomske normalizacije'", navodi on i ističe da na osnovu do sada pokazanog "političke elite nisu spremne za rešavanje problema".

"Postoji neproverena, ali tačna informacija, da je tim za sastav za izradu Statuta napravio 2014. ili 2015. godine Statut, i prosledio ga EU. A onda je - nestao. Znači, prvi korak je njegova izrada", poručuje on.

Smatra da je Zajednica srpskih opština "priča koj je ostavljena po strani", na koju će se učesnici pergovora vratiti ako ne prođe priča o ograničenju".

Govoreći o delu sporazuma koji se odnosi na jezero Gazivode, on navodi da koliko on zna, to nije predložio Grenel, već je on predložio da Sjedinjene Države obnove srušeni Generalštab u Beogradu.

"Ja bih voleo da se obnovi Generalštab po mogućstvu Trampovim parama, i to bi bio direktan čin srpsko-američkog pomirenja", kazao je Janjić.

"Duboko sam kao građanin i kao patriota povređen ovim što se dešava na severu Kosova, i to zbog onih koji su kačili Putinove slike i zastave, sada kače "Trump bridge", i "Trump lake". Da, bila je inicijativa jednog od učesnika za to, ali mislim da je za Srbiju pametnije da prihvati ideju o finansiranju izgradnje "Tramp plaze", na mestu bombardovanog ministarstva, naravno, sa odgovarajućim obeležjima.

Komentarišući hapšenja visokih oficira OVK, on kaže da je primetno da postoji politički dogovor vođstva Albanaca, da se oni predaju, ali je to pitanje koje je ujedno i podelilo Albance.

"I Albanci su podeljeni. Ako bi im jedna grupa bila protiv hapšenja, druga bi bila za hapšenje", zaključio je Janjić.