Janković: Ranjavanje u Štrpcu pokazuje da Srbi na Kosovu žive pod stalnim pretnjama

Snežana Janković
Izvor: Blic

Ranjavanje jedanaestogodišnjeg srpskog dečaka i 21-ogodišnjeg momka u Štrpcu pokazuje da Srbi na Kosovu moraju da žive u strahu, nesigurnosti i pod stalnim pretnjama, ukazuje ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković.

Janković je, za dnevnik "Berliner cajtung", naglasila da to ranjavanje pokazuje i da međunarodna zajednica mora pod hitno da deluje.

"Akcije protiv Srba na Kosovu moraju odmah biti zaustavljene", zatražila je ona.

Janković je istakla da su mir i stabilnost za Srbiju od najvećeg značaja, kako bi osigurala privredni rast, razvoj i investicije.

Ona je kritikovala opasna i jednostrana delovanja Prištine, kao i posebno odbijanje vlade Aljbina Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština predviđenu Briselskim sporazumom iz 2013.godine.

To odbijanje, kaže, je, "pored drugih problema Srba na Kosovu i Metohiji, razlog zbog kojeg su Srbi napustili privremene institucije".

Podsetila je da osnivanje Zajednice srpskih opština traži i američka vlada.

"Mi u ovom trenutku nismo optimisti u vezi situacije. Bilo bi od najveće važnosti da EU poveća pritisak na Prištinu", objasnila je Janković.

U vezi zahteva EU da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije podsetila je da je Beograd jasno osudio napad Rusije na Ukrajinu.

"Srbija zna šta je napad suprotan međunarodnom pravu, jer smo sami preživeli takav 1999.godine i deset godina smo patili pod sankcijama. Učešće u sankcijama nije moguće zbog naših nacionalnih interesa, kao i velike ovisnosti od Rusije u energetskom sektoru", objasnila je ona.

Na drugoj strani, ističe, naše sopstveno iskustvo, je pokazalo da sankcije pogađaju samo stanovništvo jedne zemlje, ali ne i vlast.

"Legitimne sankcije trebalo bi da budu usvojene samo od UN", podvukla je ambasadorka u Berlinu.