Janša: Prijemom čitavog Zapadnog Balkana u EU bili bi rešeni mnogi problema regiona

Janez Janša
Izvor: Fejsbuk

Premijer Slovenije Janez Janša podržao proširenje Evropke unije na Zapadni Balkan ocenivši da bi članstvom u EU bili rešeni mnogi problemi regiona, prenosi B92.

"Proširenje EU je u našem zajedničkom interesu, ono bi trebalo da bude naš strateški odgovor na brojne izazove", rekao je Janša na virtualnoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem.

Posle jučerašnjeg sastanka sa čelnicima Evropskog parlamenta na kom je video vezom iz Ljubljane predstavio prioritete slovenačkog predsedanja EU od 1. jula, Janša je sugerisao da bi prijem čitavog Zapadnog Balkana u EU mogao da pomogne i u rešavanju problema poput migracije i malignog mešanja gopolitičkih rivala, po svoj prilici Rusije, Turske i Kine, preneo je briselski portal Politiko.

"Ako me pitate, kako možemo da rešimo problem koji se tiče i naših granica, odgovorio bih - tako što ćemo imati evropsku perspektivu. Ako dozvolimo određenim zemljama da postanu članice EU sve zajedno, jednom kada steknu perspektivu EU i postanu članice, ti problemi će nestati", rekao je.

Janša je najavio i da će se tokom predsedavanja Slovenije, 6. oktobra, održati neformalni samit zemalja EU i lidera Zapadnog Balkana, na kojem će se pokušati da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke.

Kako su preneli slovenački i hrvatski mediji, Janša je takođe rekao da Slovenija podržava ulazak Hrvatske, kao i Bugarske i Rumunije u šengenski prostor jer su, kako je ocenio, to koraci koji jačaju bezbednost u Evropi.

Govoreći o prioritetima predsedavanja, Janša je rekao i da će se Slovenija zalagati za stvaranje Evropskog instituta za ustavno pravo, koji bi rešavao sporove između Brisela i nacionalnih prestonica oko pitanja vladavine prava.

"Vladavina prava nije vladavina proizvoljne politike, niti je stvar selektivne pravde i različitih kriterijuma; umesto toga, ona pretpostavlja jednaka pravila za sve i jednak tretman svih država članica EU prema odredbama Lisabonskog sporazuma", rekao je Janša.

Naveo je i da EU ne bi trebalo da se obraća za ekspertizu Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope, već bi trebalo da stvori svoje telo.

"Potrebna nam je vlastita slična institucija i jedan od naših predloga je usmeren na to".

Slovenačko predsedavanje EU takođe predlaže "godišnji dijalog" u Savetu EU o vladavini prava, uključujući opštu raspravu i raspravu o pitanjima u određenim zemljama članicama.

Poslednji Janjičar
27. Maj 2021.
Janša, Janša, vidim da čitaš Ideje Našeg Duhovnog Lidera.

Prvi koji je "potegnuo" ovu temu, Svi ili Niko u EU / Veliki Šengen, je bio naš Duhovni Lider, koji se na Kosovo spuštao samo iz vazduha tj. helikoptera.