Japan sa 800.000 evra pomaže Kosovu u borbi protiv kovid-19

sporazum Japana i Kosova u borbi protiv kovid-19
Izvor: Kosovapress

Japan je donirao Kosovu 800.000 evra za sprovođenje programa ekonomskog i socijalnog razvoja, koji će pomoći u borbi protiv pandemije kovid-19, prenosi Kosova pres.

Sporazum o ovoj donaciji danas su potpisali kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Meliza Haradinaj Stubla i japanski ambasador Akira Mizutani.

Haradinaj-Stubla je izjavila da ovo nije prvi put da Japan pomaže Kosovu.

"Japan donira Kosovu izdašnu donaciju za sprovođenje programa ekonomskog i socijalnog razvoja u iznosu od 100 miliona japanskih jena ili 800 hiljada evra, što će pomoći u našoj borbi protiv pandemije kovid-19. Ovo nije prvi put da Japan pomaže našoj zemlji tako što nam ostaje blizak i  važan strateški partner u istočnoj Aziji. Kosovo je posvećeno produbljivanju i neumorno i aktivno radimo na ostvarenju bliske saradnje", rekla je Haradinaj-Stubla i zahvalila japanskoj vladi i narodu na pomoći.

Ambasador Japana Mizutani je rekao da će Japan nastaviti sa kontinuiranom podrškom Kosovu u borbi protiv koronavirusa i da su ova sredstva upravo namenjena za medicinsku opremu.

"Ovi uređaji će služiti za unapređenje medicinskih usluga za stanovnike Kosova. Japan Kosovo smatra ključem mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Japan je dosledno podržavao razvoj Kosova. Da bismo se suočili sa pandemijom kovid-19, aktivirali smo dva kanala, naime putem Unicefa, gde nudimo ličnu zaštitnu opremu, a iz Japana su u procesu transporta lekovi protiv pandemije kovid-19 za 100 pacijenata. Danas se razmena ovih iskustva odnosi na pomoć za dodelu bespovratnih sredstava, kao što sam rekao za medicinsku opremu", rekao je Mizutani.

Mizutani se ranije danas sastao i sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.