Jašaraj: Đaci bez knjiga zbog pogrešnih odluka ministarstva

Učenici u školskim klupama.jpg
Izvor: Kosovo online

Uprkos činjenici da je nova školska 2023/24. godina na Kosovu počela 1. septembra, i dalje ima učenika koji se suočavaju sa nedostatkom potrebnih udžbenika za nastavu, rekao je danas predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i tehnologije Rahman Jašaraj, prenosi Reporteri.

On je dodao da Sindikat sarađuje sa nadležnima kako bi sva deca što pre dobila knjige.

"Imamo informacije i komuniciramo sa čelnicima opštinskih sindikata i iz izveštaja koje imamo postoji pozitivna promena u pogledu nabavke školskih udžbenika, ali, nažalost, mora se priznati da iako je prošla treća nedelja septembra, i dalje postoje brojke koje govore da deo učenika još uvek nije snabdeven udžbenicima", rekao je Jašaraj.

Mnogi roditelji, ukazuje, imaju problem sa kupovinom udžbenika za svoju decu, kako zbog radnog vremena u privatnom sektoru, tako i zbog teške finansijske siituacije.

"Zna se da je veliki deo porodica na Kosovu u teškoj ekonomskoj situaciji. Takođe, roditelji su u privatnom sektoru i ne mogu da za vreme radne nedelje idu u knjižaru dva ili tri puta, a to je sve uticalo da imamo težak septembar sa nedostatkom udžbenika", naglasio je on.

Ove godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnologije odlučilo je da sredstva za kupovinu udžbenika budu upućena roditeljima, a da deca ne dobijaju besplatne udžbenike u školama, kao što je to bio slučaj ranijih godina.

Odluka Ministarstva izazvala je mnoga negodovanja, dok su se u mnogim knjižarama na Kosovu formirali dugi redovi građana.