Javnost nije obaveštena o tome koliko je sredstava prikupljeno za Bezbednosni fond

KBS Vežba
Izvor: Facebook

Prošlo je više od godinu dana od osnivanja Kosovskog bezbednosnog fonda, ali podaci o sredstvima kojima raspolaže taj fond još uvek nisu poznati javnosti, prenosi Ljaljmi.

U Ministarstvu finansija, rada i transfera Kosova, koje upravlja sredstvima Fonda, kažu da su ona „transparentna i dostupna organima koji imaju pravo pristupa“, ali ne navode koje su to institucije.

Iz Ministarstva odbrane Kosova poručuju da će ta sredstva biti uložena za "ispunjenje glavnog cilja, a to je garantovanje bezbednosti građana i teritorijalne odbrane".

Vlada Kosova je u martu prošle godine osnovala Bezbednosni fond, gde građani i različiti donatori mogu da doprinesu preko bankovnog računa.

Premijer Aljbin Kurti rekao je tada da je Fond formiran na osnovu potreba KBS.

Novac prikupljen u fondu, prema rečima Kurtija, ići će kao dodatni budžet za Ministarstvo odbrane.

Koliki je budžet za odbranu?

Ministarstvo odbrane Kosova navodi da budžet izdvojen za KBS ove godine iznosi 141,2 miliona evra, dok su ulaganja u naoružanje tri puta veća u odnosu na prethodne dve godine.

Bivši komandant KBS Kadri Kastrati kaže da bi sredstvima Bezbednosnog fonda KBS trebalo da obezbedi individualnu opremu, naoružanje, povećanje osoblja i ulaganja u infrastrukturu.

"S obzirom na to da regionalni i globalni bezbednosni izazovi takođe izazivaju kosovsku vojsku da ide brže napred, da unapredi sopstvene kapacitete, onda je neophodno da se i budžet poveća i da bude veći nego što Vlada Kosova može da odredi", kaže Kastrati.

Poziv za donacije

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj je putem objave na Fejsbuku 17. jula pozvao građane da doprinesu Fondu bezbednosti.

„Naša vojska, kroz ulaganje u naoružanje i drugu vojnu opremu, kontinuirano se konsoliduje. Da bismo bili još jači da garantujemo bezbednije Kosovo, svi vi, dragi građani, možete da doprinesete donacijama u Fond bezbednosti“, rekao je Mehaj.

Kastrati smatra da suma prikupljena u Fondu bezbednosti treba da bude javno objavljena građanima.

„Svaki građanin koji donira u ovaj fond treba da zna koliko je novca prikupljeno. Nema potrebe da znaju kuda ide nnovac, jer je kupovina razne opreme i naoružanja poverljiva, ali moraju da znaju vrednost prikupljenog novca“, kaže Kastrati.

Nevladine organizacije izrazile su zabrinutost zbog načina na koji se novac daje u Fond bezbednosti. Kako navode, da bi bilo transparentnosti, fond mora da bude regulisan zakonom.

Vlada Kosova saopštila je 17. jula da je od Turske kupila bespilotne letelice "Bajraktar", međutim, nije objavljeno koliko je dronova kupljeno ni koja je njihova cena.