Jeremić: Skloniti temu članstva Prištine u UN i vratiti državu Srbiju na sever Kosova

vuk
Izvor: Tanjug

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi Srbija trebalo da „izbaci loptu iz svog šesnaesterca“ sklanjanjem teme članstva Kosova u UN, i da istovremeno tiho, ali čvrsto i nepokolebljivo, pristupi vraćanju državnih nadležnosti na sever Kosova, prenosi Danas.

„Vlast u Beogradu, međutim, radi potpuno suprotno, jer u javnosti nastupa sa pompeznom retorikom, dok za pregovaračkim stolom igra previše popustljivo pred međunarodnim izaslanicima“, rekao je Jeremić za RTV, saopšteno je iz Narodne stranke.

Jeremić je istakao da Srbija drži u svojim rukama ključ za članstvo Prištine u UN, što je prema njegovim rečima, „jedino pitanje o kojem Zapad sada ozbiljno pregovara sa Beogradom“, i da to može da se skloni sa pregovaračkog stola tako što bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio pisma predsednicima Rusije i Kine sa zahtevom da Moskva i Peking ulože veto ako to pitanje ikada dođe na dnevni red Saveta bezbednosti UN.

„Tada bi pozicija Rusije i Kine umesto ’uradićemo ono što od nas traži Beograd’ postala ’uložićemo veto’ i to više ne bi bila tema. To bi u prvom trenutku izazvalo ljutite reakcije na Zapadu, ali bi ta ljutnja prošla. Članstvo Prištine u UN se nalazi i u ‘nemačko-francuskom’ predlogu, vređanje je inteligencije reći da se to ne traži od Srbije“, dodao je Jeremić.

On je naveo da je predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti glavni krivac za tenzije na Kosovu i težak položaj u kojem se nalaze Srbi i Srpske pravoslavne crkve.

Jeremić je rekao da je "bespredmetno istovremeno pominjati zahtev za povratak srpske vojske i policije na Kosovo po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i u istom dahu reći da znamo da to neće biti prihvaćeno, jer se time šalje poruka da taj zahtev nije ozbiljan".

Upitan o barikadama koje su Srbi postavili na Kosovu, Jeremić je odgovorio da ne bi bilo primereno „ništa osim solidarnosti sa sunarodnicima“.

Jeremić je istakao da je u toku proces deglobalizacije i da mnoge velike firme izmeštaju proizvodnju iz Kine zato što misle da je „Tajvan sledeća Ukrajina“, i da bi Srbija mogla da iskoristi tu situaciju.