Jermenija smanjila broj svojih vojnika na Kosovu i u Avganistanu

Jermenski vojnici
Izvor: Aravot

Jermenija je smanjila broj svojih mirovnih trupa u misijama pod vođstvom NATO Avganistanu i na Kosovu, izjavio je jermenski ministar odbrane Vagharšak Harutiunian u intervjuu za rusku novinsku agenciju RIA Novosti.

"Tokom neprijateljstava u zoni sukoba Nagorno-Karabah, znatno smo smanjili broj našeg mirovnog kontingenta u Avganistanu sa 121 na 58 vojnika i sa 40 na dva na Kosovu", rekao je on, prenosi portal Aravot.

Što se tiče humanitarne misije u Siriji, primetio je da će Jermenija tamo nastaviti svoju misiju „jer je sirijski narod danas na čelu borbe protiv globalnog terorizma, a naša je dužnost, posebno da u toj zemlji ima članova jermenske dijaspore. ”

"Naša humanitarna misija, zasnovana na bliskoj saradnji sa ruskom vojskom, sigurno će se nastaviti u Siriji i moram da primetim da čak i nakon azerbejdžanske agresije na Artih u jesen prošle godine, nismo obustavili svoju mirovnu aktivnost u Siriji", rekao je on.

Harutiunian je dodao da je Jermenija takođe uključena u Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu sa 33 vojnika, a takođe ima jednog vojnika u Multidimenzionalnoj integrisanoj stabilizacionoj misiji Ujedinjenih nacija u Maliju.

Početkom februara 2019. jermensko Ministarstvo odbrane najavilo je otpremanje prve grupe od 83 jermenskih specijalaca u Siriju, koja se sastoji od humanitarnog razminiranja i medicinskog osoblja.