Jevtić: Kontinuirani napadi na povratnike u Istoku i Klini pogoršali bezbednosnu situaciju

Klina - poseta zvaničnika Ministarstva za zajednice i povratak
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić povodom najnovijih napada na povratnike u Istoku i Klini, koji su sinoć i danas bili na meti, upozorio je da je bezbednosna situacija na Kosovu vidno pogoršana.

On je dodao da je proces povratka zbog kontinuiranih napada na povratnike i njihovu imovinu ozbiljno doveden u pitanje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Povratnici u Istoku i Кlini su  sinoć i danas ponovo bili na meti napadača. Кuća povratnika Žarka Zarića u Ljuboždi kod Istoka, koji se 2017. godine vratio kolektivno sa još 12 porodica, kamenovana je sinoć oko ponoći, dok je u Drenovcu kod Кline jutros povređen 86. godišnji povratnik Miodrag Stašić. Na imanju u njegovom posedu napao ga je komšija Albanac i naneo mu povrede u predelu glave. Oba slučaja su odmah prijavljena Policiji Кosova, koja je veoma brzo obavila uviđaj", podseća Jevtić.

Dodaje, da su zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak u toku dana posetili povratnike u Ljuboždi i Drenovcu, koji su im, vidno uznemireni, rekli da je nastavak napada na njih očigledna namera da ponovo napuste svoja imanja.

"Nije lako živeti u stalnom strahu i neizvesnosti ali ’jedan kamen nas neće uplašiti, niti će nas pokolebati u nameri da ostanemo na svojoj zemlji’ istakli su povratnici iz Istoka, dok povratnici iz Кline poručuju da im je bezbednost glavni problem i da zbog toga ne mogu da obrađuju svoju zemlju od koje žive", ističe se u saopštenju.

Naglašava se da je "pretučeni starina Miodrag iz Drenovca kod Istoka vlasnik 10 hektara zemlje u ovom selu", koji je komšijama Albancima ustupio 3 hektara zemlje na besplatno korišćenje, kako bi njegova porodica mogla nesmetano da obrađuje preostalo imanje.

To je nemoguće, kaže, zbog čobana iz Albanije koji nas fizički napadaju, uklanjaju ograde sa naših imanja, pale traktore i prave drugu štetu na našoj imovini. 

Jevtić povodom najnovijih napada ističe, da je bezbednosna situacija na Кosovu vidno pogoršana i da je proces povratka zbog kontinuiranih napada na povratnike i njihovu imovinu, doveden u pitanje.

"Šokantno je saznanje da su nakon jučerašnje pretnje smrću povratniku kod Кline nastavljeni napadi na Srbe povratnike u Istoku i Кlini. Pohvalna je efikasna reakcija policije i privođenje osumnjičenih za jučerašnje pretnje smrću povratniku iz Кline, međutim strah i neizvesnost koja je prisutna u srpskoj zajednici ovih dana može nestati jedino ukoliko se svi počinioci krivičnih dela pronađu i kazne u skladu sa zakonom. Mi na tome insistiramo jer je ljudska i moralna obaveza nadležnih institucija da zaštite povratnike kao ranjiviju kategoriju stanovništva", naglašava u saopštenju Jevtić.

Prisustvo zvaničnika Ministarstva za zajednice i povratak u povratničkim sredinama je svakodnevno, ističe se u saopštenju i dodaje da  svojim prisustvom žele da ohrabre povratnike, da ostanu tu gde su se vratili i stave im do znanja da se Ministarstvo zalaže i da će se zalagati da žive u uslovima dostojnih čoveka.

U roku od četiri meseca na Кosovu se dogodo 21. incident. Na meti su bili Srbi povratnici ali i oni koji se nikada nisu raselili sa Кosova, zaključuje se u saopštenju.